loading
close
SON DAKİKALAR

Naklen ölüm

Atay Sözer
Tarih: 25.08.2019

Atay Sözer: Akıllı teknoloji sayesinde herkes, yazar, haberci, yorumcu, kameraman, oyuncu olmaya başladı, herkesin özel bir kanalı oldu, canlı canlı yayınlar yapıyorlar. Genellikle ipin ucu da kaçıyor arada. Benzeri naklen cinayetleri ilerleyen zamanlarda sık sık göreceğimizi tahmin ediyorum,

Geçenlerde bir kadın, ayrıldığı kocası tarafından hunharca öldürüldü.

Aslında geçenlerde iki kadın ayrıldığı kocaları tarafından hunharca öldürüldü.
Cinayetler aynı gün farklı illerle işlendi.
Biri çok tepki aldı, öteki diğerinin gölgesinde gürültüye gitti hatta iki cinayet tek cinayet gibi algılandı.
Çünkü cinayetlerden biri kayda alınmıştı; olay anında orada bulunan bir akılsız kişi olaya müdahale etmek, yardım çağırmak gibi eylemler yerine hemen akıllı telefonuyla cinayeti kayda geçmişti.
Bu müthiş hareketiyle epey “Tık” ve “Like” aldı, Feyste (Facebookun kısasıymış) ve instoçda (İnstagramın sevimli söylenişiymiş) “Trend Topik” oldu (çok konuşuldu anlamına geliyor anladığım kadarıyla).
İnsanlar bir cinayeti aynen ve naklen izlediler olayın ne kadar vahim olduğunu anlamada kendi akılları yetersiz kaldığı için telefonlarının akılları imdada yetişmişti. Diğer öldürülen kadın ise bu açıdan iki kere şanssızdı orada görüntüsünü çekecek bir akıllı yoktu.
Aslında çekimi yapan kişinin duyarsızlığı eleştirilse de bir açıdan “İyi ki” çekilmiş durumu var. Görüntüler her ne kadar çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyeceğinden +18 akıllı işaretiyle (gene bir akıllı) oynatılacak nitelikte olsa bile, kadına şiddete dikkat çekip tepki sağlaması bakımından yararlı olmuştur.

Önceki günlerde bir trafik magandası, trafikte hamile bir kadını taciz etmişti.
O sahne de aracın içinden bir akıllı tarafından çekilmekteydi ama dışarıdaki akılsız bunun fark etmediğinden ayağını kaldırıp aracın aynasını kırdı bunu yaparken de milyonlara tabanının altını gösterdi.
Tepki gene büyüktü, normal bir zamanda vakayı adiyeden bir olay ülke çapında bir ayaklanmaya döndü.
Magandaların ağır cezada yargılanmaları istendi; hukuken olması gereken prosedür olan tutuksuz yargılanma bile büyük tepki aldı, “Tutuklu gazetecilere de aynı işlemi uygulayın” demek yerine “O herifleri hiç bırakmayın” diye kıyamet koptu.
Oysa heriflerin ticari hayatı epey zarar gördü, baklava şirketleriyle benzer ismi taşıyan diğer baklavacı daha kıllı çıktığı için dava açtı, tabelalarını söktürdü.

Akıllıların ve akılsızların hayatımızı nasıl etkilediği bu örneklerle daha iyi anlaşılıyor.
Örneğin bir akıllı telefona “Orman yangınları uçaklarla neden söndürülmüyor?” diye sorduğunuzda size “Uçağın motoru yok içine kuşlar yuva yapmış” yanıtından çok daha mantıklı, çok daha akıllı bir yanıt verir; adı üstünde akıllı telefon. Bu açıdan her bakanlıkta en azından bir akıllı telefon bulundurulması çok akıllıca olur. Tabii diyeceksiniz, “Onu akıl etmek için de akıl gerekir” diye, valla haklısınız, akıl da bir yere kadar.

Akıllı teknoloji sayesinde herkes, yazar, haberci, yorumcu, kameraman, oyuncu olmaya başladı, herkesin özel bir kanalı oldu, canlı canlı yayınlar yapıyorlar. Genellikle ipin ucu da kaçıyor arada. Benzeri naklen cinayetleri ilerleyen zamanlarda sık sık göreceğimizi tahmin ediyorum,
Uzun süredir çalıştığım bir kurgu-bilim senaryosu var; geçmişteki olayların film gibi izlendiği bir zamandayız; işlenen suçlar, cinayetler detaylarıyla izlenebiliyor (telifi bendedir, araklamak niyetinde olanların bilgisine).
Bütün faili meçhuller ortaya çıkıyor, ne kadar üstü örtülmüş, gizli kapaklı iş varsa tabak gibi ortaya çıkıyor. İzleyici çekirdeğini alıp Tv dizisi gibi izliyor olanları, üstelik uydur, kaydır değil, yüzde yüz gerçek.
Düşünün Brütüs’ün Sezar’ı öldürürken yaşananları gördüğünüzü.
Acaba gerçekten “Sen de mi Brütüs?” demiş midir?  Olayın içinde ağır tahrik var mıdır? Belki de Sezar “Senin için şöyle böyle diyorlar” diye Brütüs’ün damarına bastı.
Tarih kesinlikle yeniden yazılır.
Muhteşem bir şey gibi görünse de kimsenin işine gelmez ama, çünkü herkesin mutlaka saklayacağı bir şeyler vardır, böyle bir proje gerçekleşse bile anında yok ederler bu olayı da hiçbir akıllı kaydedemez.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları