loading
close
SON DAKİKALAR

Savaş çılgınlığı ve kahramanlık özentisi

Erol Kızılelma
Tarih: 12.04.2018
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Erol Kızılelma; ABD'nin emperyal hesaplarına hizmet eden bu duruma gelinmesinde, ne yazık ki AKP iktidarının da büyük payı vardır. Bütün uyarılarımıza rağmen AKP eliyle Suriye bataklığına sokulduk.

Bölgemizde yaşanacak bir savaş, ülkemizin maddi manevi çok büyük zarar görmesine, bekaa sorunu yaşamasına sebep olacaktır. Savaş, acı, kan ve ölüm demektir. Sadece cephedeki askerler değil, yaşlısı genci, kadını çocuğu, milyonlarca insanın ölmesi veya sakat kalması demektir. Savaş yoksulluk ve işsizlik demektir. Topyekün yıkım demektir. Dünya iki büyük savaş gördü ve ikisinden de önemli deneyimler elde edilmiş olması lazım. Dünya halkları, savaş delisi manyaklar eliyle yeni bir çılgınlığa sürüklenmemize izin vermemelidir.

Trump, seçimi şaibeli ve hakkında soruşturmalar yürütülen bir başkan. Ayrıca Trump bir tüccar. Tüccar kafasıyla ülkesine yeni maddi kaynaklar yaratırım iddiasında. Her ülkeyi silah satabileceği potansiyel alıcı olarak görüyor. Savaşın neye mal olabileceği umurunda bile değil. Bir savaş ortamının, hem bolca silah satabileceği bir ortam yaratabileceğini hem de hakkında yürütülen soruşturmaları erteleyebileceğini veya engelleyebileceğini düşünüyor olabilir. Bunun yanında, birçok ülkede, neoliberal politikaların ürünü hırsız ve baskıcı liderlerin, ülke yönetimlerini eline geçirmiş ve böyle bir savaş çılgınlığına teşne olmaları önemli bir sorun. Bu da, soygun politikalarının doğal bir sonucu olmakla birlikte dünyanın şanssızlığı. Dünyanın neresinde olursa olsun, bir ülkenin yöneticileri hırsız ise, ülkelerini ve elbette dünyayı ateşe atmaktan çekinmezler. Şimdi ise bir değil birçok ülkede bu çılgınlar işbaşında.

Suriye’de durum kritik bir aşamaya geldi. Hemen kapımızın önünde savaş tamtamları çalmaya başladı. ABD emperyal politikalarını, Trump gibi siyasetten anlamayan, kafası ticaretten başka bir şeye ermeyen, dengesiz bir Başkan eliyle yaşama geçirmek istiyor gibi görünüyor. Bush zamanında ortaya atılan, Tayyip Erdoğan’ın da zevkle ortak olduğu Büyük Ortadoğu Projesi’ne (BOP) yeni bir adım attırma çabasındalar. Bu projenin, bugüne kadar bölgemizi kan gölüne çevirmiş olması, yüzbinlerce insanın ölmesi, milyonlarca insanın göç etmesi, ülkelerin büyük bir yıkıma uğraması yetmezmiş gibi.

AKP’NİN SUÇU BÜYÜK

ABD'nin emperyal hesaplarına hizmet eden bu duruma gelinmesinde, ne yazık ki AKP iktidarının da büyük payı vardır. Bütün uyarılarımıza rağmen AKP eliyle Suriye bataklığına sokulduk. ABD ile birlikte veya ABD’nin taşeronu olarak, Suriye’de içsavaş ortamı yaratılmasında kışkırtıcı rolü oynadık. Suriye’de dinci terörist canavar gruplar yaratılmasında da parmağımız var. Bu yönde söylentiler, iddia edilenler çok fazla. Elbette AKP’nin mezhepçi politikalarının de etkisi olduğu inkar edilemez.

Ne yazık ki, ülkemizde iktidarda kalmaya mahkum, savaşçı ve saldırgan politikalardan kan alacağını düşünen bir liderlik hakim. Bu liderlik ABD taşeronluğu ile bölgedeki karmaşadan kendisinin de nemalanacağını düşünüyor olabilir. Aklınca, Rusya ve İran’ı oyalayarak veya pazarlık konusu yaparak, ABD’den önemli bir lokma kapmayı aklına koymuş olabilir. Tabi, bu politikaların halkımıza neye mal olabileceğini dikkate almaksızın.

Bu savaş ortamında şimdiden, askeri çözüm politikaları nedeniyle, hergün gencecik askerlerimizi şehit veriyoruz. Ekonomide girdiğimiz çıkmaz sokak, çoktan alarm zilleri

vermeye başladı. İşsizlere ve yoksullara yeni milyonlar ekleniyor, eklenecek. Ama AKP liderliği, Suriye’de bir kahramanlık hikayesi yaratarak, pisliğin üstünü örteceği inancında. Yandaş kanallarda, başkomutanlık efsaneleri diz boyu. İsmet İnönü mü, Tayyip Erdoğan mı gerçek kahraman karşılaştırmaları yapılıyor. İsmet İnönü döneminde 2. Dünya Savaşı’na sokulmamış olmamız ve uygulanan denge politikaları gereği savaşın bitiminde faşist ülkelere formalite gereği savaş ilan edilmesi, korkakça bir tutum olarak değerlendiriliyor. Akıllarınca, gerçek başkomutan sırtına üniformasını giyip Suriye’deki gibi zaferden zafere koşmalı.

Kahramanlık özentisinin ve bulaşacağımız bir savaş çılgınlığının ülkemizi sürükleyeceği yıkımın büyüklüğü, aklı başında herkes tarafından dile getiriliyor. AKP’ye oy veren vatandaşların da büyük oranda bu endişeye katılacağı düşünülebilir. Ama iktidara mahkum bu yönetim eliyle bir felakete sürüklenmemize ramak kaldı. Şimdi bu iktidara dur denilmezse yarın çok geç olacaktır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları