loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Kurultayı ve Sol Kanat

Erol Kızılelma
Tarih: 23.07.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Erol Kızılelma; CHP, kurultaylarının süresini uzatıp ülke sorunlarına yönelik tartışmalara ve politika oluşturulmasına olanak sağlamalıdır. Hatta önerilerin aylar öncesi kamuoyu ile paylaşılıp, halkın katılımının sağlanması partiye de güç verecek, katılımcı demokrasinin geliştirilmesinin yolu açılacaktır.

Cumhuriyet tarihimizde CHP Kurultayları hep önemli bir yer tutmuştur. CHP Kurultayları demek, ülkemiz sorunlarının tartışıldığı ve halktan yana çözümlerin üretildiği yerler demektir. Ama bir süredir bu kurultaylar daha çok parti yönetim kadrolarının seçimine yoğunlaşmaktadır. Kurultaylarda da, meclis grubu çalışmalarında da, sadece genel merkezin hazırladıklarının kamuoyuna sunulmakta olması, demokrasinin katılımcı bir hale dönüştürülmesine de katkı yapmamaktadır.

CHP, ülkemiz kuruluşunda da, geleceği için de çok önemli görevler ve misyonlar üstlenmiş bir siyasi partidir. Çıkar hesapları ile oluşturulmuş gelip geçici siyasi partilerden olan farklılıklarıyla ülke gündemini belirler, geleceği şekillendirir. Daha doğrusu böyle olmak zorundadır.

CHP, kurultaylarının süresini uzatıp ülke sorunlarına yönelik tartışmalara ve politika oluşturulmasına olanak sağlamalıdır. Hatta önerilerin aylar öncesi kamuoyu ile paylaşılıp, halkın katılımının sağlanması partiye de güç verecek, katılımcı demokrasinin geliştirilmesinin yolu açılacaktır.

CHP, sosyal demokrasiye tüzüğüyle yer vermiş bir kitle partisidir. Sosyal demokrasi geniş bir yelpazeyi kucaklar. Gündemin gerektirdiği şekilde zaman zaman daha solda yer alması, zaman zaman merkeze yaklaşması gerekebilir. Partinin bu konumunu belirlemek için parti içinde özgürce çaba harcayan kanatlar oluşması, parti içi demokrasinin gelişmesine de katkı yapacaktır.

CHP içinde uzun zamandır adından söz ettiren bir sol kanat, Ecevit’in genel sekreterliği döneminden bu yana hep olmuştur. Ama günümüzde parti içi sol kanadın yeterince parti politikalarının oluşmasında etkili olduğu söylenemez. Gerek parti, gerekse partinin sol kanadı, politika oluşturma sürecinde kamuoyunun katkısını sağlayamama durumunda başarılı olamayacaklarını anlamalıdırlar.

Sol kanat, uygulanan senaryoda kendine rol bulma çabası yerine, kendi senaryosunu yazmalı, önerdiği politikaların, parti yönetimince kabul edilmesini beklemek yerine, bu önerilerin kamuoyunda tartışılıp, parti politikalarının oluşmasında etkili olmasını sağlamalıdır. Sol kanat, sadece kendi örgütlülüğüyle yönetimlere talip olmaya değil de, daha çok ürettiği politikalarla kamu oyunda etkili olmaya önem vermelidir. Partinin meşru bir kanadı olarak, sosyal demokrat politikaların sol içeriğini geliştirmek için kamuoyu oluşturmalı, bu yolla partinin de etkilenmesini sağlamalı, bu konuda kamuoyunun desteğini arkasına alabilmelidir. Siyasi partiler politikalarını kamuoyu ile birlikte oluşturdukları oranda güç kazanırlar, iktidara yürürler.

Sol kanat, partinin bir unsuru olduğunu, parti içi kanat ve hizip ayrımının önemini unutmadan, parti içi çalışmaları yanında, bir sivil toplum kuruluşu gibi ülke sorunları ile ilgili deklarasyonlar, manifestolar yayınlamalı, bunların kamuoyunda tartışılmasını sağlamalıdır. Sivil toplum çalışmalarının mutfağında yer almalı, bu mutfağın zenginleştirilmesi çalışması yapmalıdır.

Kısacası sosyal demokrat politikaların oluşturulması, partinin daha solda yer almasının sağlanması, sadece kurultay salonlarına bırakılmamalıdır. Kurultaydan aylar, yıllar öncesi kamuoyunda tartışmaya sundukları politikalarla kurultay gündeminin oluşmasına katkı yapılabilir. Sol kanadın bu katkısı, parti yönetimine gelmeseler bile partinin kamuoyunda güç kazanmasını da sağlayacaktır.

CHP Kurultayı’nın, büyük sorunlarla boğuşan ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, Kurultayı selamlarım.

ÜYE YORUMLARI

Ayhan Bahattin Tuğsuz

Bugün 26 Haz 2021 , Sosyal Demokrat Siyasetin geliştirilmesi ve iktidara yürünmesi adına, neler yapılabilir diye düşünürken eski dosyaları karıştırıp nereden nereye gelinmiş bir bakalım dedim ve işte size bir örnek ! CHP yönetimini yakalarından tutup bir daha sarsmak lazım, hiç şüphe yok trans halindeler ve hem duymuyorlar hem de anlayamıyorlar ! Bu yönetim ve örgüt yapısıyla bırakın seçim kazanmayı apartman bile yönetemezler ! Sosyal Demokrat arkadaşların mutlaka bir araya gelip müdahale etmesi şarttır, acildir ve de tek çözüm yoludur ! Umarım sesimiz duyulur !

26.06.2021, 10:49
İsmai çevik

Parti içi sol kanat çalışmalarını parti dışı dkö ile ilişki kurarak geliştirmeli
Dumura uğrayan politikalara neşter vurmalıdır. Kurultaydan kurultaya bid araya gelen sol cuk grubların parti felsefesini içine sindirmeleri ve mücadelelerinde samimi olmaları gerekir.
Genel merkezin tek adamlılık merkezden rantiyel yaklaşımlarına karşı tabandar itibarer örgütlülüğü seslendirmelidir.

24.07.2020, 12:15
Yorum Yap

Facebook Yorumları