loading
close
SON DAKİKALAR

Parti içi demokrasi ve tüzük önerisi

İmambakır Üküş
Tarih: 11.02.2012
Köşe: @imambakirukus

Tüzük, bir partinin anayasasıdır.

Bir ülkedeki demokrasinin olgunluk ve gelişmişlik düzeyini anayasası ortaya koyar.

Bir partinin demokratik oluşunu ve çoğulcu yapısını o partinin tüzüğü ortaya koyar…

Tüzük, bir partinin anayasasıdır.

 

                  *                   *                   *

CHP’nin mevcut tüzüğü anti-demokratik  ve tek kişi-genel başkan odaklıdır…

Hemen her şey, genel başkanın iki dudağı arasındadır. Hiçbir şey için, kimseden onay almasına gerek yoktur…

Mevcut tüzükte, genel başkan tek yetkili organdır. MYK dahil tüm atamaları tek başına yapma yetkisine sahiptir…

 

                  *                   *                   *

Yeni tüzükte, en önemli parti içi demokrasinin önünün açılması ve kurumsallaşması için olması mutlaka gereken bazı önerilerimizi tartışmaya açmak istiyorum…

 

1. Önseçim; parti içi demokrasinin olmazsa olmazıdır. Her ne kadar yeni tüzük önerisinde “Parti meclisi başka bir karar almamışsa” önseçim yapılır dese de, bu durumu netleştiren bir ifade değildir. Ayrıca, Parti meclisine önseçim yaptırmama hakkı tanıyor…

Yine önseçimde yalnızca milletvekilliğiyle sınırlama eğilimi görülüyor…

Bu konuda önerimiz; milletvekili, belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için önseçim zorunlu olmasıdır. Genel Merkez kontenjan hakkı, %5’i geçmez şeklinde olmalıdır.

 

2. Yine parti içi demokrasi için çok önemli olan herkesin üye olma hakkıdır. Yeni taslakla (madde:8) “isteği halinde, alındı belgesi verilir” yerine verilmesi zorunlu hale getirilmelidir. Aksi halde yine ilçe yönetimlerinin keyfi uygulamalarının önüne geçilemez…

 

3. Yeni tüzük taslağı da MYK üyelerinin atanmasında parti meclisini devre dışı bırakan anlayışta ısrar ediyor… “Atama” MYK’nın bağımsız ve başarılı olması mümkün değildir. Madde 39’da hüküm; MYK üyeleri parti meclisinde seçimle belirlenir diye düzenlenmelidir.

 

4. Genel başkana parti meclisi dışında 3 MYK üyesi ataması yetkisi verilmesi, olabilir bir iştir. Daha önce partili olmayan ama partiye katkısı olacak kişilere fırsat verilmesi için gerekebilir. Ama bu maddeye şöyle bir ek yapılmalıdır. Bu “üç kişi, parti meclisine aday olan isimlerden olamaz” diye belirtmek gerekir. (Yasal olarak mümkün olmadığı hukukçular tarafından söyleniyor...)

 

5. Yine Madde 48’deki çarşaf ve blok liste konusunda eğilim çarşaf listeden yanaymış gibi görünse de boşlukta bırakılmış. Salt çoğunlukla blok listeyle seçime gidebilirmiş. Bu düzenlemede, hem kurultay hem il ve ilçe kongrelerinde çarşaf liste zorunludur diye değiştirilmelidir.

 

6. Parti meclisi sayısının 80’den 40’a düşürülmesi daha önce benimde önerdiğim maddelerden biriydi.

Ancak, parti meclisinin işlevli olması için önerdiğim bu sayısal daralmanın şöyle bir sıkıntısı var. Bugüne kadar genellikle parti meclisinden 40-45 arası kişi milletvekili olabilecek sıralara yerleştirilerek parti meclisindenonay” çıkarılmıştır. Eğer sayı 40’a düşerse bu “onay” işi kolaylaşır. Kendisini garantiye alan 40 parti meclis üyesi her kararı alabilir. Dolayısıyla sayının 80 veya daha üstü olmasında fayda var.

Sayının çokluğundan kaynaklanmıyor, şu anki işlevsizlik. Niteliğin, düşük olmasından kaynaklanıyor…  Kendi alanlarında yetkin ve etkin kişilerden oluşacak bir parti meclisine ihtiyaç var…

 

7. Delege seçimin şeffaf ve demokratik yapılması konusu belirsiz bırakılmış… Delege seçimlerinin denetime açıklığı ve itirazın görüşülüp, karara bağlanmasının hızlandırılmasını garanti altına alan bir düzenlemeye ihtiyaç var…

 

8. Atama ve görevden almaları zorlaştıran ve her ne olursa olsun illerde 45 gün ilçelerde 30 gün içinde kongreye gitmek zorunlu hale getirilmelidir…

 

9. 12.maddeden üyelik sınırlı hale getirilmelidir. Bulundukları kamu görevleri veya konumları gereği üye olamayanlar ve sanatçılar, aydınlarla v.b. sınırlı olmalıdır.

Delege seçimleri öncesi (en az 3 ay) hiçbir şekilde toplu üyeliklere izin verilmemelidir.

 

                *                   *                   *

Daha yazacak ve söylenecek birçok şey var. Bir yazıya hepsini sığdırmak mümkün değil… Zaten birçok arkadaşın katkısı ve katılımıyla yeni bir alternatif tüzük hazırlamaya çalışıyoruz. Bu konuda destek ve katkı verecek herkesi de bekliyoruz…

Önümüzdeki günlerde demokratik tüzük taslağımızı her yerde tartışmaya açacağız…

 

                  *                   *                   *

Yeni ve demokratik bir tüzük için… Birlikte mücadele etmeliyiz…

CHP’nin geleceği bu tüzükte. Hem tüzüğün yapısında… Hem de yapılış biçiminde…

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları