loading
close
SON DAKİKALAR

Garantisi Var!

Melih Aşık
Tarih: 25.06.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Bu arada Fakir’in müşteri temsilcisini aradık. Çıkan arkadaş servislerin adresini vermekten başka bir şey söylemedi. “2 yıl garantisi var” masalı böyle bir şey.

Geçen mart ayında Kadıköy Çarşısı civarında beyaz eşya satan bir mağazadan ‘Fakir’ marka ekmek kızartıcısı satın aldık. 

Alırken de sorduk: 

- Ne dersiniz, dayanır mı, sağlam mı? 

- İki yıl garantisi var beyim, dediler, hiç merak etmeyin. 

Cihaz dört ayda bozuldu. 

Ürünü aldığımız mağazayı aradık. 

“Faturasıyla birlikte Bahariye’de Elsa adlı elektronik mağazasına gideceksiniz” yanıtını aldık. 

Cihazı kutusuna koyup, o mağazaya yollandık. 

Bankodaki arkadaş: 

- Biz Fakir’le anlaşmayı bitirdik, dedi. 

- Peki, ne yapacağız? 

- Göztepe’de anlaşmalı firmaları var, oraya götüreceksiniz. 

Tarif ettiği yere taksi en az 60 liraya gider. 60 da dönüş, eder 120 lira. Cihazı bıraktık, tamir oldu diyelim. Almaya gidip gelirken de 120 lira vereceğiz. Etti 240 lira. Cihazın tamamı zaten 540 lira. 

Telefonla Göztepe’deki servisi arayıp sorduk. 

- Cihazın garanti belgesi var. Herhangi bir ücret talep etmiyorsunuz değil mi? 

- Eğer bozulma kullanıcı hatası sonucu ise ücret alırız. 

- Mesela ne olabilir? 

- Ekmek sıkışmış olabilir, makine boğulmuş olabilir. Görmeden bir şey diyemem. 

- Bozukluğun kullanıcı hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığına kim karar veriyor? 

- Biz. 

Sonuç: Ürünü satın aldığınız yer geri alıp tamire yollamıyor. Sizi tamirciyle baş başa bırakıyor. Tamirciye gidiş geliş 240 lira taksi parası ödüyorsunuz. Yetmiyor. Eğer sayın tamirci, “Abi sen kullanmayı becerememişsin hata sende” derse, takdir buyuracağı ücreti paşa paşa ödüyorsunuz. 

Git, gel kaybettiğiniz zaman cabası... 

Bu arada Fakir’in müşteri temsilcisini aradık. Çıkan arkadaş servislerin adresini vermekten başka bir şey söylemedi. 

“2 yıl garantisi var” masalı böyle bir şey. 

BAĞDAT

Bazı atasözü ve deyimleri hemen her gün bolca kullanırız da nedense anlamını merak etmeyiz. 

Örneğin “Yanlış hesap Bağdat’tan döner”in anlamı nedir? Bağdat’ta bir matematik profesörü mü yaşar? Yanlış hesap neden Bağdat’tan döner? Kimse bilmez. 

Sizi fazla merakta bırakmadan sözün doğrusunu kayda geçelim... O atasözünün doğrusu “Yanlış hesap tadattan döner” şeklindedir. Tadat, Arapça sayım demektir. Askerlik yapanlar özellikle bilir. Birliklerde sabah akşam tadat yani sayım yapılır. Eksik var mıdır, kaçak var mıdır, bunun gecikmeden ortaya çıkarılması gerekir. 

Diğer atasözlerinde olduğu gibi bu da zamanla değişime uğramış, tadat olmuş size Bağdat. Yanlış deyim Bağdat’tan bir türlü geri dönemiyor! (NOT: Arapça aslı tadat) 

NATO

İspanya’nın başkenti Madrid’de 29-30 Haziran günlerinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde ele alınacak önemli konulardan biri, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği olacak. Liderler zirvede iki ülkenin başvurusunu oylayarak üyeliklerini resmen başlatmayı planlıyor. Peki, Türkiye bunca itirazdan sonra iki ülkenin üyeliğini kabul edecek mi? Diplomatik temaslar sürüyor. Zirvede kabul edilecek olan “Stratejik Konsept 2023” belgesine “terörle mücadele”nin daha güçlü ve net ifadelerle konularak Türkiye’nin tatmin edileceği söyleniyor. 

SELEK

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararını bozdu. 

Geçen 24 yıl içinde alt mahkemeler ile Yargıtay arasında gidip gelen davada Pınar Selek hakkında üç kez müebbet hapis, üç kez beraat kararı verildi. Aslında patlamanın bomba değil gaz tüpüne bağlı olduğu yolunda bilirkişi kararları da var. Buna rağmen alt mahkeme ve Yargıtay iki ceza arasında tercih yapmakta zorlanıyor. Kâh müebbet, kâh beraat veriyor. 

Pınar Selek dava açıldığında 27 yaşındaydı. Bugün 51 yaşında. Fransa’da yaşıyor. Yargıtay’dan dönen ve yeniden görülecek olan davanın yeni karar ve Yargıtay süreçleriyle kaç yıl daha süreceğini o dâhil pek çok kişi merak ediyor olmalı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları