loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye’deki R4BIA

Prof. Dr. Birgül Ayman Güler
Tarih: 31.05.2015

Prof. Dr. Birgül Ayman Güler; Cumhurbaşkanı millet’ten Türk milletini değil, ümmet’i anlıyor; ''tek''liği sağlayacak gücü İslam olarak kabul ediyor.

Milletvekili seçimlerine bir hafta kaldı.

Herhangi bir partinin başı olmayan Cumhurbaşkanı, bir partinin başında olanlar kadar alanlarda. Toplu açılış törenleri düzenliyor ve seçim sözleri veriyor.

-Benim başbakanlığımda şunları şunları yaptık, yapmadık mı, yaptık!

-Şimdi Davutoğlu kardeşime dedim, daha da bunları bunları yapacağız!

Yürürlükteki Anayasa’ya göre bu tutum cumhurbaşkanlığı görev ve yetkilerini aşmaktır. Bu, gün gibi açık ve tartışma dışı bir gerçek. Ama ülkenin mevcut anlı-şanlı siyasal parti liderleri, bu anayasa ve tartışma dışı durumu es geçiyorsa; bu yanlışı anayasa adına ortadan kaldırtamıyorlarsa; fiili durum galebe çalar. Sonuçta anayasa yalnızca cumhurbaşkanı tarafından değil, siyasal partilerin şanlı liderleri tarafından rafa kaldırılmış olur.

Ortada bir “fiili durum” var ve seçimlere yalnızca bir hafta kaldı. Ne diyelim bu saatten sonra? Artık değerlendirmeyi sandık yapsın.

*

Cumhurbaşkanı konuşmalarını, Mısır’da, Müslüman Kardeş Mursi taraftarlarının bulduğu ve rabia adını verdikleri dört parmaklı işaretle süslüyor.

Bu işaretin herhangi bir dinsel anlamı ya da kutsallığı yok. Son yıllarda Mısır’ın Tahrir Meydanı’nınişaret parmağıyla orta parmağın havaya kaldırılmasından oluşan zafer işaretine karşı, Adeviye Meydanı göstericileri simge sıkıntısına düşmüş ve kitlesel enerji “iki yetmez dört” dercesine r4bia diye yazdıkları bir işaret icat etmişti.

Göstericiler bunun ne anlama geldiğini şöyle açıkladılar:

"Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia", Arapçada "dördüncü, dört" demektir. (meydanın tam adı RabiatulAdeviyye)Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi Nasır, Sedat ve Mübarek`ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı`nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz."

*

Cumhurbaşkanının bu işareti seçim konuşmalarının parçası haline getirmesi, bir anlamda islami enternasyonalist dayanışma göstergesi olarak değerlendirilebilir. Hele Mursi ve yandaşları için idam cezası istendiği bir dönemde, böyle bir düşünce anlamlı olur.

Ne var ki cumhurbaşkanı dört parmaklı işarete Mısır’da olmayan yeni bir anlam yüklemiş bulunuyor. Dolayısıyla bu davranışını yalnızca enternasyonallikle açıklamak yeterli olmaz.

Bizim meydanlarda “r4bia”, sırasıyla, işaret parmağında tek millet; orta parmakta tek devlet; yüzük parmağında tek bayrak; serçe parmakta tek vatan anlamına geliyor. Dördü tamamlanınca, başparmak kapalı halde olmak üzere yukarıya kaldırılıp öne doğru uzatılmış elin eşliğinde meydanlardan söz isteniyor: Söz müü?

Meydanlar başparmak kapalı dört parmak eli yukarıya uzatarak söööz! diyor, meydan antlaşmaları böylece tamamlanıyor.

Meydanlar, Türkiye’nin birliğine ve bütünlüğüne zarar verilmesine izin vermeyecek önderden memnun, and vererek görevini yerine getirmenin verdiği iç rahatlığıyla paydos ediyor.

*

Gel gör ki, cumhurbaşkanı “tek millet” derken, meydanların ezici çoğunluğunun düşündüğü şeyi söylemiyor. “Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Boşnak,…kim varsa hepsi aynı” diyor. “Bunların hepsi tek millet, tek!”

Ve hatip, bu tek milletin adını asla söylemiyor.

Aslında söyleyemez, çünkü daha lafı söylerken milleti yutmuş bulunuyor. Lafına bir kez daha bakın; milleti, hepsi aynı diye sıraladığı etnik topluluklardan biri olarak sayıyor. Böyle sayınca, yani “Türkmen-Yörük, Kürt, Laz, Çerkez, ….değil de, onun yaptığı gibi “Türk”ü de bir etnik grup olarak sayınca, o saatten sonra millete Türk milleti adı verilemez ki!

Söz verip and içmiş meydanlar bu durumun farkında mı? Olmadığı pek aşikar. Söyleyenin başka, dinleyenin başka şey anladığı böyle bir durumda, dinleyenlerin “peki bu millet nasıl “tek” olacak” diye sormasını beklememiz pek safça olur.

*

Başkasından beklemeyip biz sormalıyız: Türk, diğer etnikler gibi bir etnik olduğuna göre, milleti “tek” kılacak olan şey nedir?

Cumhurbaşkanı millet’ten Türk milletini değil, ümmet’i anlıyor; “tek”liği sağlayacak gücü İslam olarak kabul ediyor. İşte bu noktada “r4bia” işareti de Müslüman Kardeşlikle basit bir dayanışma mesajı olmaktan çıkıp niyetinin dışavurumuna hizmet ediyor.

Seçim 2015, tarihe “Türk olup olmayacağımızı oylama sandığı” olarak geçecek iken, diğer anlı-şanlı siyasal partilerin liderleri “emekliye ikramiye!” yarışlarıyla gözlerimizi yaşartıyor.

Prof. Dr. Birgül Ayman Güler
İzmir Bağımsız Milletvekili

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları