loading
close
SON DAKİKALAR

Birlikte Yaşlanmak

Şebnem Nur
Tarih: 08.11.2020
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Ne güzel bir temennidir duygusal bir ilişkiye ‘hiç bitmeyecek’ düşüncesi ve niyetiyle başlamak.

İlk görüşte aşktı bizimkisi...
Neredeyse aynı anda görmüştük birbirimizi.
Sonra ilk konuşma, ilk buluşma.
Ben söyleyince o da söylemişti bana.
“ Ben bununla evlenirim.” demiş o da.
Bir ömür diye söz verdik işte sonra.
Hastalıkta ve sağlıkta...

       Ne güzel bir temennidir duygusal bir ilişkiye ‘hiç bitmeyecek’ düşüncesi ve niyetiyle başlamak.

       Küçük; kusurlar, kavgalar ve yalanlar hoş görülür. Küslükler bir haftadan kısa sürer. Tavır koymalar, trip atmalar, önce o arasınlar, kıskandırmaya çalışmalardan arınmıştır ilişkiniz.

       Bağınız daha da kuvvetlensin diye; yani dosta düşmana karşı, elalem ne derden arınılsın ya da başka başka sebeplerden değildir aldığınız evlilik kararı. Sadece ikiniz istediğiniz içindir.

       Evlenirsiniz de.

       Yaşım geçiyor, daha iyisini mi bulacağım, aileme yük olmayayım, maaşı / kariyeri iyi, vs. gibi ikincil bir sebebi de yoktur evliliğinizin.

       Ortada bir aşk vardır, bir ömür boyu sürer diye umduğunuz.

       Akransanız, ya da aranızdaki yaş farkı çok fazla değilse, birlikte yaşlanma şansına da sahipsinizdir.

       İşte tam da burada, evliliğe adım atarken aldığınız kararı ne şekilde hayata geçirebileceğiniz önem arz etmektedir. Geçen yıllar sizi birbirinize daha mı çok bağlayacak, yahut bıkkınlık mı verecek? İşte bu tamamen, evlilik birliği içerisinde birbirinize karşı göstereceğinizi tavırlara ilgilidir:

       ▫️ Klişe ama çok doğru bir söz: Birbirinizin özel alanlarına saygı gösterin. Gazetesini okurken, bulmacasını çözerken, maç izlerken ya da sevdiği bir hobisiyle uğraşırken onu herhangi bir şeyle meşgul etmeyin, ilgi istemeyin.

       ▫️ Ailelerle de evlenilir lafı yavaş yavaş eskide kalmaya başlamalı. Kayınvalide ve görümce başta olmak üzere; tıpkı eşinizin olduğu gibi, ikinizin de özel alanları ve aile yaşantınıza saygı göstermeyi öğrenmeliler.

       ▫️ “Çocuk olana kadar eşim önce gelir, çocuk olduktan sonra çocuğum.” gibi eşinizi ikinci plana atacak bir karar almanıza hiç gerek yok aslında. Çünkü karşılıklı beklentiler açısından eşinizin ve çocuğunuzunkiler zaten çoğu yönden birbirinden farklıdır. Bu durumda da, bir eş olarak önceliğiniz eşiniz, anne olarak da önceliğiniz çocuğunuzdur.

       ▫️ Güven duygusunu yitirmemek önemlidir. Ortada hiçbir şey yokken güvenmemeye başlamak ne kadar yıkıcı ise, varolan güveni sarsacak yanlış tavır ve davranışlara girmek de bir o kadar yıkıcıdır.

       ▫️ Monotonluktan uzak durmaya çalışmak da bir ilişkiyi ayakta tutar. Her evlilik yıldönümüzün için  farklı bir imajınız/ konseptiniz olabilir. Ya da her yaz tatilinizi aynı yerde geçirmeyebilir yahut özel bir gün olmasını beklemeksizin sadece ikinizin ortak zaman geçireceği ev sürprizleri hazırlayabilirsiniz.

       ▫️ Rehavete kapılmamak da bir evlilikte önem arz eden bir unsurdur: Ne de olsa tapusu bende bir yere kaçamaz, bu satten sonra kim bakar buna, bana alıştı artık daha da bir yere gitmez, emekli oldu artık; gazete, kitap bulmaca, kadın düşer mi aklına?, vs. diye düşünmeyin. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları