loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim farkı

Şebnem Nur
Tarih: 24.11.2019
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: Vişne Haber Ajansı

Şebnem Nur: Yaşayacağınız duygusal bir ilişkide; eğitim farkının, ilişkinizin kaderini belirlemesini istemiyorsanız, bazı çözüm yolları da deneyebilirsiniz:

Aynı işyerindeydik ama farklı departmanlarda çalışıyorduk. Öğle aralarında kafeteryada karşılaşıyorduk sıklıkla. Belli bir zaman sonra konuşmaya başladık. İşyerindeki pozisyonunu da o zaman öğrendim. Ben, kendi departmanımın müdürüydüm. O ise ara elemanmış. Ben, yüksek lisans yapmış bir üniversite mezunuydum. Oysa o, iki yıllık teknik okul mezunuydu.

Güzel bir aşk yaşamaya ‘engel’ teşkil edebilecek bir durumla daha karşı karşıyayız sanırım.

Genellikle, böyle bir durumda, kadınların daha az eğitimli oluşu, ilişkide pek de sorun teşkil etmemektedir. Oysa, erkek daha az eğitimli olunca ve eğitim durumu da, iş sahasını ve peşi sıra maddi geliri -çoğunlukla- belirleyince, sorun daha ciddi bir hal alabiliyor.

Eğitim farkının ne oranda büyük olduğu da, zaman zaman ilişkinin ömrünü belirleyen bir unsur hâline de gelebiliyor. Biri üniversite mezunu, diğeri ise yüksek lisanslıysa pek göze çarpmayabilir. Ancak, ilkokul mezunu ve üniversite mezunu arasındaki bir fark, hele ki üniversite mezunu olan tarafta entellektüel bir seviye de söz konusuysa, ilişkinin geleceği konusunda tahmin yürütmek pek de zor olmayabiliyor.

Yaşayacağınız duygusal bir ilişkide; eğitim farkının, ilişkinizin kaderini belirlemesini istemiyorsanız, bazı çözüm yolları da deneyebilirsiniz:

 

Öncelikle, bunu aranızda bir sorun edip etmediğinize, ileride de sorun edip etmeyeceğinize bakmalısınız. Eğer ki eğitim farkı çok büyükse, aileler de bu ilişkiyi onaylamayabilir.

Partneriniz, hâlâ eğitimine devam edebileceği bir yaşta olabilir. Dışarıdan eğitim ile diploma alma yolunu deneyebilir. Kişinin, almış olduğu eğitimin yanında, kendisini ne oranda yetiştirmiş olduğu da önemlidir. Herhangi bir becerisini geliştirmek için kursa gidebilir, dil öğrenebilir ya da ortak meraklarınızla ilgili kitaplar okuyabilir.
 
Eğitimi az olan taraf, bunu kendisine sorun etmemeli ve bu durumu, aranızda bir kavga yahut kıskançlık sebebi hâline getirmemelidir. Birbirinizi; “eğitimli”, “eğitimsiz” diye aşağılamamalı, bu konularla ilgili bilinen hakaretamiz özlü sözleri, birbirinize kullanmamalısınız.
 
Eğitim durumu, zaman zaman maddi gücü de belirleyen bir unsur halinde olduğu için, eğitimli ve iyi kazanan taraf özellikle kadın ise ve bu durum erkek tatafından da sorun teşkil ediyorsa, profesyonel bir yardım alınması düşünülebilir.
 
Sonuç olarak; eğer ki aranızda aşk ve uyum varsa, biriniz diğerinin “öğretmeni” rolüne bürünmeyi hiç de külfet olarak görmeyecektir. Ayrıca bu süreç, birbirinizi daha iyi tanımanıza ve ilişkinizin daha uzun ömürlü olmasına dahi sebep olabilir.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları