loading
close
SON DAKİKALAR

Evlendirilmek

Şebnem Nur
Tarih: 06.12.2020
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Evlilik ciddi bir sorumluluktur. Hayatın doğal akışında; okulunu bitirmiş, iş sahibi olmuş, askerden gelmiş,vs. her genç yetişkinin, bu saydığım aşamalardan sonra evliliği de gerçekleştirmeleri beklenir çoğunlukla.

Babası, annemin tarafından uzak akrabamız olurmuş,
Çocuğun da işi çok iyiymiş.
İşe başlamasının üçüncü yılında kendine ev almış.
Şimdi de hayırlı bir kısmet bakıyormuş.
İlk olarak anneme konuyu açmışlar.
Sonra da babam görüşmüş babasıyla.
Çocuğu da şöyle bir uzaktan görmüş.
‘Sana görücü gelecek’ dediler önce.
Ama istemeye geldikleri gün söz de kesildi.
Aslında olanlardan en son benim haberim oldu.
Bana kimse hiçbir şey sormadı.

Evlilik ciddi bir sorumluluktur. Hayatın doğal akışında; okulunu bitirmiş, iş sahibi olmuş, askerden gelmiş,vs. her genç yetişkinin, bu saydığım aşamalardan sonra evliliği de gerçekleştirmeleri beklenir çoğunlukla.

Herkes aynı düzeyde eğitim almış olmasa da, herkes aynı mesleği icra ediyor olmasa da, herkes aynı gelir seviyesine sahip olmasa da, herkes aynı ruhsal ve fiziksel olgunluğa ulaşmasa da tek bir noktada aynı beklentiye girer insanlar: Evlilik ne zaman?

Bazen de aile büyükleri el atar bu mevzuya. Eli yüzü düzgün, dengi dengine, mühendis, doktor... Özellikle de torun sevme yahut ‘mürüvvetini’ görme baskısı yapan bir ebeveyn varsa; talep, ister istemez kabul de edilir kimi zaman.

Uyumlu musun, mutlu musun, ısındın mı, âşıkmısın...

Evlendin ya canım işte! Zamanla seversin!

Oysa ne yazık ki çoğunlukla böyle olamıyor. Kızın ya da çocuğun bir sevgilisi, yahut sevdiği biri varsa bunu kimi zaman dile getiremiyor. Özellikle de kendi ayakları üzerinde durmayan ve eğitimi zayıf olan bir kız, ‘evlendirilme’ sürecinde, baskı, tehdit hatta şiddet dahi görebiliyor.

Ömür boyu aynı yastığa baş koyacakları düşünülen iki insanın bu kararı almalarına, kendilerinden başka birinin karar vermesi zaman zaman; yerine oturmayan, mutsuz ve sıkıntılı aile hayatlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları