loading
close
SON DAKİKALAR

Kayınvalide

Şebnem Nur
Tarih: 10.05.2020
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Anne kimliğini doğru bir şekilde tanımlama, oğluyla arasındaki iletişimi bu doğrultuda oluşturma gibi yönergeleri, zaman zaman profesyonel bir yardım alarak düzenleme yoluna gitmelidirler.

Sevgilim, annesine özel olarak bahsetmemişti benden.
Annesi belli bir süre sonra fark etmiş,
Sevgilimdeki değişiklikleri...
Sonra da benim kim olduğumu öğrenmiş işte.
Kayınvalidemle tanışmam da planlı olmamıştı.
Bir rahatsızlık geçirmesi sonucu, bir süre hastanede kalmıştı.
Ben de, artık beni bildiği için, geçmiş olsun ziyaretine gitmiştim.
O anki keyifsizliğine vermiştim beni ‘yüzeysel’ karşılamasını.
Sonra birkaç kere de evine ziyarete gittim.
‘Âşık olduğun adamı ben doğurdum.’ Havası sezdim nedense.
Mesleğimi kaale almayıp;
Yemek, çamaşır, ütü, bulaşıktan vurmaya çalıştı kimi zaman.
Evlendikten sonra daha bir rekabet sezdim.
Sonra da öğrendim ki;
Kendi kayınvalidesiyle de hiç anlaşamamış zamanında.
O zamanlar ne çektiyse, şimdi de gelinine çektiresi vardı sanki.
Eşimin iki arada kalmasını istemedim.
Onun oğluydu, benim de kocam.
Zaten kulvarlar çok farklıydı.
Ve bunu kayınvalideme anlatmak gerekiyordu.

       Toplumumuzda, ne yazık ki gelin- kaynana çekişmeleri zaman zaman çok tatsız boyutlara varabilmektedir. Gelinine, çocuklarını da alıp evi terk etmesini söyleyenler, gelini hakkında mahalleliye dedikodu yapanlar, oğluna yeni kısmet arayışına girenler...

       Kayınvalidelerin, kimi zaman anlaşılması güç tavırları ve aslında profesyonel yardım alınması gerekli durumların oluşması.

       Kadın, kendi eşinden göremediği sevgi, ilgi ve sahiplenmeyi oğlunda arıyor çoğu zaman. Onu o doğurmuştur, büyütmüştür. Aslında onun seçip beğendiği bir kızla evlenmelidir yahut EVLENMEMELİDİR.

       Gelinini, ikinci çocuğu, kızı gibi görmeyi seçmez çoğu zaman. Ona rakiptir! Kendisi de tatsız bir gelin- kaynana geçmişine sahipse, bu çatışmaya da çok daha kolay girebilir.

       Özellikle de aynı çatı altında yahut yakın yerlerde oturuluyorsa, bu çekişmelerin ardı arkası da ne yazık ki pek gelmez.

       Bu durum; aile birliğini sarsan, eşleri boşanmaya kadar götüren raddeye varabilmektedir. 15 yıllık evliliği olan bir kadından bizzat dinlemiştim: “ Eşimle ne zaman yakınlaşmaya niyetlensek, gözümün önüne kayınvalidem geliyor. Sonra da eşimden uzaklaşıyorum.”

       Böyle durumlarda zaman zaman kocanın da fazlasıyla annesinin etkisinde kaldığı gözlemlenmektedir. Özellikle de; kayınvalidenizin, eşinizi babasız büyütmesi söz konusu olmuşsa, durum daha ciddi boyutlara varabilmektedir.

       Öncelikle; anne, oğluyla arasında olan ve gelinine ‘negatif’ olarak yansıyan ilişki şeklini, normal ve doğal bir forma sokmalıdır.

       Anne kimliğini doğru bir şekilde tanımlama, oğluyla arasındaki iletişimi bu doğrultuda oluşturma gibi yönergeleri, zaman zaman profesyonel bir yardım alarak düzenleme yoluna gitmelidirler.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları