loading
close
SON DAKİKALAR

Öz(n)el Yaşam

Şebnem Nur
Tarih: 27.03.2022
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Duygusal ilişkilerde, çiftlerin birbirine açık olması; ilişkinin sağlığı ve selâmeti açısından önemlidir. Hoşlanılan şeyler yanında, hoşlanılmayan şeylerin de dile getirilebilmesi, ilişkideki ‘kör dövüşü’ çıkmazının önüne geçer.

Hislerimizin, duygularımızın, düşüncelerimizin Hemen hemen ortak olduğu bir aşk bizimkisi.
Paylaşımlarımızda da fazlasıyla açığız birbirimize.
Nelerden hoşlanırız, hoşlanmayız; hepsini biliyoruz.
Birbirimize yapabileceğimiz ve yapamayacağımız şeylerin de farkındayız.
Ama elbette tam olarak bilemeyiz birbirimizi ne denli hoşnut edebiliyoruz.
Çünkü, yaşadığımız hayat ‘özel’ de olsa;
Öznel mutluluklarımız tamamiyle kendimize has.

Duygusal ilişkilerde, çiftlerin birbirine açık olması; ilişkinin sağlığı ve selâmeti açısından önemlidir. Hoşlanılan şeyler yanında, hoşlanılmayan şeylerin de dile getirilebilmesi, ilişkideki ‘kör dövüşü’ çıkmazının önüne geçer.

Hoşlanılan ve hoşlanılmayan şeylerin dile getirileceği alanlar da; çok çeşitli olabilir elbet: Kullandığı parfümün kokusunu beğenip beğenmediğiniz, yaptığı yemeğe kattığı şeyler, kişisel hijyeninde hassas olabileceğiniz bir nokta, yatakodasında rahatsız olduğunuz şeyler...

Alınır, kırılır, küser diye susup, yutup; günden güne soğuyacağınıza, dile getirmeye çalışmak daha sağlıklı bir yoldur.

Çünkü sorunların büyük oranda aşıldığı ilişkiler hem uzun ömürlü hem de daha tatmin edici olur.

Unutulmayan yıldönümleri, alınan hediyeler, hazırlanan bir sofra, laf arasında akılda kalan bir ‘jest’ alternatifi; partnerinizi mutlu edecek, ilişkinizi sıcak tutacaktır.

Elbet onu; mutlu, hoşnut ve tatmin ederken bunun onda oluşturduğu hazzın dozunu da hiçbir zaman gerçekten bilemeyeceksinizdir. Yüz ifadesi, kullandığı hoşnutluk cümleleri, sarılması, öpmesi elbet ipucu verir. Ama hissedilen öznel olarak kalmaya devam edecektir.

Bununla birlikte insan; içinde bulunduğu duruma alışan bir yapıdadır. Bu yüzden de; birbirinizi mutlu etmekte tekrara ve monotonluğa düşmemenizi tavsiye ederim.

Yani; her yıl aynı tatil beldesine gitmeyin, her yıldönümünüzde ona aynı hediyeyi almayın, hep aynı renk gecelikle karşısına çıkmayın, misyon sahibi olun, ama daima misyoner takılmayın.

Duygusal ilişkiler; çok yönlü, ilerlemeli, gerilemeli, monotonlaşmaya yatkın mahiyettedir. Birbirinize karşı açık olmanız, yaptığınız iki kişilik tüm faaliyetlerde sadece kendinizi düşünmemeniz, ilişkiyi taze tutmak için çabalamanız ve onu elde etmenize rağmen ‘istemeye’ devam etmeniz, ilişkiniz üzerinden uzun yıllar geçse dahi eskimeyeceğinin garantisi olacaktır. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları