loading
close
SON DAKİKALAR

Baskıcı aşklar

Şebnem Nur
Tarih: 03.11.2019
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Bu tür bir durum karşısında, ‘kıskançlığa’ neden olan durumu ortadan kaldırmak için baskıcı sevgiliye verilen tavizler, ne yazık ki işe yaramayacaktır. Çünkü çoğu zaman kısıtlama ve baskıların arkası ne yazık ki pek kesilmez.

İlk zamanlarda en çok saç modelimi beğeniyordu...
Makyajımı, bakımlı oluşumu...
Düz fön çektir dedi önce...
Sonra da kuzguni siyaha boyat!
Mümkünü yok kırmızı ruj süremezsin dedi sonra.
Kısa etek, dekolte ise hak getire.
Çivi topuklar da rüyada kaldı.
Kendi kendine saçlarım kısalmaya başladı sonra.
Omuzlarım genişleyip kalçalarım daraldı.
Bıyıklarım bile terledi!
“Eski mahallemdeki Haydar Ağabey’e benzedin iyice.” dedi.
Önce beni aldattı,
Sonra da çekip gitti!!!

Pek tanımadan âşık oluruz çoğu zaman. Kimdir, nedir pek bilmeyiz. Umduğumuz gibi çıkmasını dileriz.

Ama dış görünüş olarak da hep karşımızdadır. Saç modeli, rengi, giyimi, aksesuarıyla, ‘olduğu gibi’ gözümüze güzel görünür. O kılıkta olmamış olsaydı, gözümüze çarpmayacaktı kim bilir.

Kadrajımıza giren ve sonrasında da sevgilimiz olan o kişinin, ‘başkalarının da’ dikkatini çekip çekmeyeceğinden korkarız bir süre sonra. Onu giymene ne gerek var, jöleyi azalt, parfüm sıkma, o kadar makyaj yapma, onunla görüşme, burada gezme...

Onu sürse, orada gezinse, ya da onu giyse hemen aldatacakmış gibi! “Sana güveniyorum ama dışarısı kötü.” Peki ya benim dışarıya karşı kendimi koruyacak, insanlarla arama mesafe koyacak kadar aklım yok mu?

Bu tür bir durum karşısında, ‘kıskançlığa’ neden olan durumu ortadan kaldırmak için baskıcı sevgiliye verilen tavizler, ne yazık ki işe yaramayacaktır. Çünkü çoğu zaman kısıtlama ve baskıların arkası ne yazık ki pek kesilmez.

Eğer ki baskı gören taraf - ki çoğunlukla kadın- edilgen bir karaktere sahip, boyun eğici özellikteyse, ne yazık ki bu tip bir ilişki uzun da sürmektedir.

Duygusal ilişkşlerde yaşanan böylesi baskıcı durumlar, belli bir aşamadan sonra ‘psikolojik şiddet’ boyutuna varacaktır. Bir insanın giyim tarzı, onun sadakatiyle ilgili herhangi bir ipucu vermez.

Bununla birlikte; psikolojik şiddetin, kullanılan dil ve üslubun belli bir süre sonra dozu artmaya ve sertleşmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda, zaman zaman fiziksel şiddete maruz kalmak da kaçınılmaz olabilmektedir.

Yalnız kalmamak adına; karakterinizden, dış görünüşünüzden, zevk ve alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin. O, buna değmez.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları