loading
close
SON DAKİKALAR

Cinsel Taciz

Şebnem Nur
Tarih: 18.07.2021
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Tüm bunların yanında, cinsel tacize yalnızca kadınların uğramadığı da bir gerçektir. Nadir de olsa heteroseksüel erkeklerin de, kadın amirleri, tanıdıkları tarafından cinsel tacize uğradığı, rastlanılan bir durumdur.

Bu işe daha yeni girmiştim.
Masa başı çalışıyordum ve
Kendime ait bir odam dahi vardı.
Departmandaki herkesle henüz tanışmamıştım.
Ama bana yapacağım işi göstereceği için,
Bölüm sorumlumuz olan bey ile tanıştım ilkin.
Benimle kurduğu ilk diyalog genel itibariyle,
Normal seyrinde devam ediyordu ama;
‘Bekarsındır da sen.’ diye sorması
Garibime gitmişti sadece.
Oysa parmağımdaki ‘nişan yüzüğü’
Medenî halimi de anlatıyordu kanımca.
İşyerinde çalışmamın 1. ayına yaklaşırken;
Adamın tuhaflıklarını daha net bir şekilde Sezinlemeye başladım.
Kapıyı çalmadan odama giriyordu,
Tuvaletten ne zaman çıksam,
Karşımda bitiyordu.
Yemekhanede hangi masaya otursam,
Muhakkak arkamdan geçiyordu.
Bana ilgisi olduğunu yahut,
Flörtleşmeye çalıştığını da hiç hissettirmiyordu.
Tuhaf bir durumdu karşılaştığım.
Rahatsız edip, tedirginlik yaratıyordu.

Biz kadınlar; duygusal olarak bize ilgi duyanı da, her hangi bir duygusallık olmaksızın ‘sarkıntılık’ edeni de gayet rahat bir şekilde anlayabiliriz.

Normal şartlarda, yaşadığımız hayat içerisindeki diyaloglar ‘insanî ilişkiler’ olarak sürdürülür. Okulda, işyerinde, çarşı- pazarda, doktora gittiğimizde, arkadaş sohbetlerinde, karşımızdaki kişiyi bir ‘birey’ olarak algılarız sadece. Onun kadın ya da erkek oluşu gündemimizi meşgul etmez. Çünkü normal insanların kurduğu diyaloglar, sapık her hangi bir düşünce taşımazlar ve ‘cinsiyetsizdirler!’

Yani insanî diyaloglar cinsiyetsizdir.

Ancak; eğer ki karşınıza gelen her kimseyi, özellikle de karşı cinsinizden bireyleri, kendi cinsel kimlikleriyle görüp değerlendirmeye başlarsanız; o kimseye karşı, hayatın doğal akışına aykırı mesafe, tavır ve davranışlar içeren yaklaşımlarda bulunursunuz.

Normal dışı olan bu yaklaşımlar, sosyal ilişkileri bozacak türden de olacaktır.

Bununla birlikte, eğer bir kimseden hoşlanıyorsak da, ‘sadece ona’ karşı cinsel bir ilgi göstermeye başlar ve şahsı, ‘hayırlı kısmet’ kategorisinden değerlendirip onunla mutlu sona ermeye çalışırız.

Bunun yanında; sizin ilgi duymadığınız ve size karşı da duygusal bir ilgisi olmayıp, sizi sadece ‘cinsel obje’ olarak algılayan bir kimseye karşı da yapmanız gerekenler vardır elbet:

▫️ Patronunuz, yahut amiriniz olduğu takdirde, işinizi kaybetmemek uğruna sineye çekmeyi seçmiş olabilirsiniz. Bununla birlikte, yaşadığınız şeyi kayıt altına alabilmeniz, sizin lehinize olacaktır. İçinde bulunduğunuz durumu bir avukat ile görüşün.

▫️ Okul, ev, yahut başka bir mekanda da bu durum gerçekleşebilir. Sessiz kalmayı seçmeniz, olayın dozunun artmasına sebep olabilir. Ailenizi, yakınlarınızı yahut kolluk kuvvetlerini bilgilendirin. Korkmayın. İşin içinde tehdit varsa, kendinizi korumaya alabileceğiniz imkanları değerlendirin.

▫️ Onun bulunduğu alandan uzaklaşmaya çalışın. Açıkça defolmasını söylemek de bir yöntemdir. Özellikle ortamda başka kimsele varsa, SESİNİZİ YÜKSELTMEKTEN ÇEKİNMEYİN!

▫️ Kendinizi suçlamayın. Yaptığınız hiçbir harket, saç, makyaj yahut giyim tarzınız, cinsel tacize zemin oluşturmaz. Davetkar bir halinizin olmadığını idrak edin. Hem zaten davetkar olsaydınız yaşadığınız durum ‘rıza’ barındırırdı. Oysa uğradığınız şeyin adı ‘cinsel taciz!’

Tüm bunların yanında, cinsel tacize yalnızca kadınların uğramadığı da bir gerçektir. Nadir de olsa heteroseksüel erkeklerin de, kadın amirleri, tanıdıkları tarafından cinsel tacize uğradığı, rastlanılan bir durumdur.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları