loading
close
SON DAKİKALAR

Hastalıkta ve Sağlıkta

Şebnem Nur
Tarih: 14.03.2021
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Ama, kimi zaman da başetmek gerekir işte. Siz ya da o; hayatınızı değiştirecek olan bir hastalığa kapılıverir. Onu kaybetme korkusu, geleceğin belirsizliği, hastalığın ne kadar süreceği endişesi.

Ruh eşimi bulmuştum işte.
Her şeyi tam aradığım gibiydi.
Bir ömür süreceğine de emindim.
Öylesine bir söz değildi birbirimize verdiğimiz.
Hastalıkta ve sağlıkta,
Hep birlikte olacaktık.

Eğer aşk evliliğiyse yapılan, ilk zamanlarda tüm zorluklar ve ‘olası’ olacak pekçok şey görmezden gelinir. Evinizi düzmek için, düğün masrafları için ne kadar harcama yaptığınızın da, borca girdiğinizin de bir önemi yoktur.

Daima birlikte olma niyetiyle bu yola girmişsinizdir işte. Birlikte yaşlanacaksınızdır amma; yaşlılık da, hastalık da, ölüm de size hiş uğramayacak gibi durur.

Ama, kimi zaman da başetmek gerekir işte. Siz ya da o; hayatınızı değiştirecek olan bir hastalığa kapılıverir. Onu kaybetme korkusu, geleceğin belirsizliği, hastalığın ne kadar süreceği endişesi...

Ondan soğumak hatta!

Hastalıkta ve sağlıkta dememiş miydiniz oysa?!

İhanete yakın olur bazen kimileri. En yaralayıcı olanı seçer nedense. Eşi, içinde bulunduğu hastalık hâli sebebiyle yeterince yara almamış gibi.

İnsanı,- yapmaması gerekmesine rağmen- ihanete götüren bazı unsurlar da ne yazık ki mevcuttur:

▫️ Hastalığın beklenenden uzun sürmesi yahut kronik bir hâl alması.
▫️ Eş ile doğal yakınlığı sürdüremeyecek bir hastalık ile mücadele.
▫️ Henüz çocuk sahibi olmamış olmak ve hastalığın çocuğa engel teşkil eden türde olması.
▫️ Aile düzenini ortadan kaldıracak türde bir hastalığın bulunması.
▫️ Eşe karşı duyulan duygusal çekimin mahiyetinin değişmesi; yalnızca acıma, şefkat, merhamet duyma.
▫️ Duygusal karmaşaya düşme. Kalmakla gitmek arasında bocalama. Suçluluk duygusu, kendine ihanetle eşe karşı ihanet arasında sıkışmışlık hissi.

Bu gibi durumlar yaşandığı takdirde, işin içinden tek başınıza çıkmanız da kolay olmayacaktır. Eşinizi olası bir ‘terk edişinizde’ çevrenizden sert tepkiler almanız da gayet beklenen bir durumdur.

Aldatmak hiçbir zaman seçenek olarak düşnülmemelidir. Hastalık, eş desteğine en çok ihtiyaç duyulan bir dönemdir. Ancak; özellikle de genç bir yaştaysanız ve başka birilerine ‘âşık olmaya’ başlıyorsanız, hatta bir ilişki yaşamaya çok yaklaştıysanız, ihanetinizin olası ‘duyulması’ , terk edişinizden daha acı verici olacaktır.

Yalnızca hasta olduğu için ve suçluluk duygusundan sıyrılmak için ‘boşanmamayı’ seçmeniz, her şeyinizle ondan koptuğunuzu, hatta başka birileriyle olduğunuzu hisseden eşinize daha çok acı verecektir. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları