loading
close
SON DAKİKALAR

Saygı

Şebnem Nur
Tarih: 17.11.2019
Köşe: Psikolog'dan denemeler
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Şebnem Nur; Ne kadar göz önünde bulundurulur, ne kadar gözden kaçırılır bilinmez ama; başta duygusal ilişkiler olmak üzere, tüm insanî ilişkileri ayakta tutmaya yarayan yegâne duygu saygıdır.

Ne güzel başladık değil mi,
‘Biz’ olabilmek için çıktık bu yola...
Sevgi aşkı doğurdu,
Aşk da saygıyı...
Kırarım, küstürürüm diye çok korkuyorum.
Bu kadar âşık mıyım diye midir bilinmez,
Ona duyduğum saygı o kadar büyük ki,
Aşk değil biter diye korktuğum...
Saygı bitince her şey yok olur zaten, bilirim...

Ne kadar göz önünde bulundurulur, ne kadar gözden kaçırılır bilinmez ama; başta duygusal ilişkiler olmak üzere, tüm insanî ilişkileri ayakta tutmaya yarayan yegâne duygu saygıdır.

Sevgiden bile önce gelir çoğu zaman. Toplum içerisinde ilk defa gördüğünüz birine sevgi beslemeniz zordur, ancak; medeni ve insani yanlarımız, o kişiye saygı duymayı gerektirir.

Eşler ve sevgililer arasındaki sağlıklı iletişimin yolunun geçmekte olduğu bu duygunun ve gerektirdiği davranışların da farkında olmak gerekmektedir:

▫️Hitap şekli önemlidir. Zaman zaman bu mevzuya da değinilir: İlişkinin 1. yılında “Hayatım anahtarlar nerede?”, ikinci yılında “Hatun anahtarlar nerede?” ve beşinci yılında da “Nerede şu anahtarlar be kadın?” gibi bir diyalog tarzı yitirilmeye başlayan saygının göstergesi olabilir.

▫️Saygıyı azaltan ya da yitiren davranışların neler olduğu tespit edilmelidir. İlişkiye zarar veren her türlü hareket ve davranış, ilişkinin selameti açısından, düzeltilmelidir.

▫️Telefonunuza cevap vermemesi, aramanıza veya mesajlarınıza çok geç dönmesi de saygı azlığının göstergesi olabilir.

▫️Kaba söz, küfür ve her tür şiddetin olduğu yerde de saygıdan söz edilemez sanırım.

▫️Hoşlanmadığınız, sizi rahatsız, huzursuz eden bir davranışı -kasten- ve karakter özelliği olmamasına rağmen sürdürmesi de saygı konusunda düşünceye itmelidir.

▫️Sadakat yoksunluğu, sosyal medya mecrasında bunu gerçekleştirmesi, flört, ikinci eş/ sevgili bulması, vs. durumlarda da size saygı duyuyor olmasından söz edilemez. Size olan bağlılığı tamamen kopmadan, başka birileriyle gönül maceralarına giren bir kimsenin, muhtemelen kendisine de saygısı yoktur zaten.        

Netice olarak; alttan alarak, nabza göre şerbet vererek, suyuna giderek, her şeyine peki ve evet diyerek de saygıyı muhafaza edemezsiniz. İnsan ilişkileri, her halukarda ‘karşılıklılık’ ilkesine göre işler.

Aslında saygı dediğimiz unsur; bir kez yitirilince, bir daha da geri gelmez. Yitirmeyin.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları