loading
close
SON DAKİKALAR

Bakanlık açıkladı: Çiftlikbank nitelikli dolandırıcılık

Bakanlık açıkladı: Çiftlikbank nitelikli dolandırıcılık
Tarih: 08.03.2018 - 14:18
Kategori: Gündem

Çiftlikbank hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, piyasadan yaklaşık 500 milyon lira toplayan ve yüksek getiri vaadi sunan Çiftlikbank isimli oyunun 'nitelikli dolandırıcılık' olduğunu açıkladı.

Çiftlikbank isimli oyun üzerinden yüksek gelir vaat ederek halktan para toplanmasına ilişkin şikayetler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önce inceleme, ardından soruşturma başlatmıştı. Bakanlık müfettişleri soruşturmayı tamamladı. Çiftlikbank üzerinden yapılan vurgunun “nitelikli dolandırıcılık” olduğuna karar verildi. Bakanlık, müfettiş raporu üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu, internet sitesinin de kapatılması teklif edildi.

Konuya ilişkin bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Soruşturma bitti. Çiftlikbank’la ilgili müfettişlerimiz raporlarını tamamladı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Müfettişlerimiz raporların bir örneğini incelemesi için MASAK’a, diğer suretini de savcılığa gönderdi. Biz bakanlık olarak incelemelerimizi tamamladık, gerekli yerlere de suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sanal oyun olan ve internet üzerinden gelir vaat eden Çiftlikbank’ın yasal olup olmadığı konusunda başvurular üzerine 29 Kasım 2017’de inceleme başlatmıştı. İnceleme sürerken SPK raporuyla Çiftlikbank tarafından yüksek gelir vaadiyle piyasadan yarım milyar lira toplandığı ortaya çıkmıştı. Yine sistemin “Bank” ifadesini kullanması, Bankacılık Kanunu’na aykırı bulunmuş ve Reklam Kurulu, 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası vermişti.

Bakan Tüfenkci, TGRT Haber canlı yayınında Çiftlikbank'ın üye sayısını açıklarken, inceleme başlatacaklarını açıkladı. Tüfenkçi, "Kamuoyunda Çiftlik Bank olarak bilinen sistemin, bakanlığımız gelen şikayetler üzerine inceleme yaptı. Ve baktığımızda sistemde 132 bin aktif üye olduğunu gördük, 380 bine yakın da pasif üye var. 500 bine yakın üyelik sistemi var. Neredeyse çok afaki kâr vaatleri var ve toplanan ciddi paralar var. Konu TCK tarafından değerlendirilmek üzere ilgili cumhuriyet başsavcılığına iletilmiştir. Bir örneği de MASAK'a gönderilmiştir" diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Bu incelemeyi, niyet kötü olunca 'Bakanlık ödemelerimizi durdurdu, bilmem ne yaptı. Bankalara blokaj koydurdu.' Hiçbir blokaj da yok bir şey yok. Zaten sistem sakat olduğu için bu belli bir yerde patlıyor. Parayı toplayamadığı için yoksa eğer üyelerine ödemeler yapacaksa hiçbir engel yok. Hiçbir hukuki engel yok. Ödemelerini yapabilir, taahhütlerini yerine getirebilir. Sadece biz tespit ettiğimiz hususlarla ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Piramit satış dediğimiz saadet zinciri kapsamında işlem yapması noktasında suç duyurusunda bulunduk. Bu sadece davanın açılması da yetmez, savcılık da inceleme yapacak. Dava açılmasına karar verilirse dava açılacak.

Vatandaşlarımızın çok dikkatli olması lazım. Bu tür hayali kâr, yüzde 33'lere varan kâr vaat ediyor. Sisteme giriş yavaşladığı için bu sefer faaliyet alanlarıyla ilgili 'ben şu işleri yapıyorum, şarküteri aldım, bilmem ne yaptım.' Dolayısıyla oradan elde ettikleri kârlarla o sistemi döndürmeleri mümkün olmadığını gördükleri için bu bahanelerle insanları kandırıyorlar. Ben bir kez daha söylüyorum. Bakanlık incelemesi bitmiştir, raporları ilgili yerlere vermiştir.

Eğer sistem yöneticileri ödeme yapmak istiyorlarsa, daha önce yapabilirlerdi yine yapabilirler. Şu an durdurduğumuz bir faaliyet yoktur. Ama şunun altını çiziyoruz, bu sistem doğru bir sistem değil.

İdari olarak reklamlarını durdurduk. Daha fazla tüketicinin aldanmasının önüne geçmek adına. Bakanlığımızın idari yaptırımlarının tamamını uyguladık. Cezai noktada da cumhuriyet savcılıkları yetkilidir. Bu konularda mevzuat eksikliklerini gidermek adına çalışma yapıyoruz.

Para yatıranlar da cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunabilir. İlgili davalarını açabilirler."

Kaynak : Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları