loading
close
SON DAKİKALAR

Bireysel Psikolojik Tasarım'ı tamamlayıcı bir terapi tekniği: Evsel Psikolojik Tasarım

Bireysel Psikolojik Tasarım'ı tamamlayıcı bir terapi tekniği: Evsel Psikolojik Tasarım
Tarih: 17.02.2019 - 07:00
Kategori:

Psikolog Şebnem Nur: Ruhsal rahatsızlığı bulunan bir kimse bu rahatsızlığı geliştirdiği, sürdürdüğü ve tedavi ettirdiği süre zarfında, çoğu zaman bulunduğu mekanda herhangi bir değişiklik olmaz. Evsel Psikolojik Tasarım’daki mekansal revizyon, kişinin ruhsal rahatsızlığını iyileştirmeye yönelikti...

Ruhsal rahatsızlığı bulunan bir kimse; bu rahatsızlığı geliştirdiği, sürdürdüğü ve tedavi ettirdiği süre zarfında çoğu zaman, bulunduğu mekanda herhangi bir değişiklik olmaz. Kişi, yaşamış olduğu ruhsal rahatsızlıktan kurtulduğu halde ‘çoğu zaman’ aynı mekanda bulunmaya devam eder. Bu mekan, aynı zamanda kişinin; ruhsal rahatsızlığını kazandığı ve/ veya geliştirdiği mekan da olabilir. Bu sebepten dolayı da tedavi edildiği zannedilen ruhsal rahatsızlık bir süre sonra, yeniden baş gösterebilir. Bulunan mekanların; anıların canlanmasında etken olduğu bilinen bir durumdur. Evsel Psikolojik Tasarım’daki mekansal revizyon, kişinin ruhsal rahatsızlığını iyileştirmeye yöneliktir.

Evsel Psikolojik Tasarım:

Ruhsal rahatsızlığı olan bir kimsenin, zamanının büyük bir bölümünü geçirmekte olduğu fiziksel ortamın revize edilmesine dayanan bir terapi tekniğidir.

Bu bağlamda Evsel Psikolojik Tasarım:

▪️Fobiler
▪️Panik Bozukluklar
▪️Uyku Bozuklukları
▪️Yeme Bozuklukları
▪️Depresyon
▪️Saplantılı- Zorlantılı Bozukluklar
▪️Travma Sonrası Stres Bozukluğu
▪️Gündelik Yaşam Stresleri, gibi rahatsızlıkların tedavisinde;

-Aydınlatma/ ışıklandırma sistemleri
-Dinlendirici fotoğraflar, resimler, renkler.
-Ses düzeneği kurulumu bağlamında psikolojik müzik
-Aromatik kokular
-Oturma düzeni değişikliği

gibi uygulamalarda bulunarak kişinin yaşamakta olduğu mekanı, “ruhsal rahatsızlığın türüne göre” revize etme yöntemidir.

 

Kaynak : Psikolog-Şebnem Nur

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları