loading
close
SON DAKİKALAR

Bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar: Bir hafta dolmadan üç ders kitabı iptal

Bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar: Bir hafta dolmadan üç ders kitabı iptal
Tarih: 22.09.2017 - 09:31
Kategori: Eğitim

Okulların açılmasının üzerinden bir hafta geçmeden milyonlarca liraya mal olan ders kitapları birer birer toplatılmaya başlandı. Bir hafta içerisinde üç kitap maddi hatalar ve 'uygunsuz' içerikleri nedeniyle toplatıldı.

Her bir sınavın ayrı bir kaosa yol açtığı, müfredat skandallarının eksik olmadığı eğitimdeki skandallar dizisinin ardı arkası kesilmiyor. Yapboz tahtasına çevrilen eğitim sistemindeki çarpıklık, liyakatsizlik, adam kayırmacılık ve uzmanlaşmamayla birleşince her gün yeni bir skandala imza atılıyor.

Okulların açılmasının üzerinden bir hafta geçmeden içeriği nedeniyle toplatılan kitaplara maddi hatalar nedeniyle geri çekilen kitaplar da eklendi.
BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; Bir hafta içerisinde üç kitap maddi hatalar ve uygunsuz içerikleri nedeniyle toplatıldı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ders kitaplarında böyle sorunlar ortaya çıkması AKP iktidarının bürokrasiyi kimlere emanet ettiğini gösterdi. İşin uzmanı bürokratları tasfiye eden, yerlerine liyakatı değil sadakati esas alan yandaşları getiren AKP hükümetinin yarattığı tahribat derinleşiyor.

1) Sosyal Bilgiler kitabına yolsuzluk toplatılması

Milli Eğitim Bakanlığı son olarak 7. sınıf Sosyal Bilgiler öğrenci çalışma kitabını binlerce öğrenciye dağıttıktan sonra, iktidarın basına sansürünü anlattığı bölümü fark edince 'acil' toplatma kararı aldı. Bakanlık 7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenci çalışma kitabında "İletişim ve İnsan İlişkileri" ünitesinde "Basın Özgürlüğü" başlığı altında, basının önemini anlatan bölümlerde yer alan senaryoyu kaldıramadı. Ülkedeki basının durumunun kısa özetinin öğrencilere değerlendirme soruları ile aktarıldığı kitap "sansür"e uğradı. MEB'in elektronik kitap arşivine de eklenen Sosyal Bilgiler kitabına ilişkin bütün birimlere talimat gönderilerek kitabın "acil" olarak toplatılması istendi. Gönderilen talimatta ise "kitapların acilen tüm öğrenci ve öğretmenlerden toplatılarak il ve ilçe depolarında muhafaza edilmesi gerekmektedir" denildi. Bakanlık toplatılan kitap yerine kısa süre içerisinde yeni kitapların gönderileceği bilgisini paylaştı.

2) Türkçe kitabına karikatür toplatması

Bir hafta önce de ortaokul Türkçe kitabında yer alan bir karikatür nedeniyle kitaplar için toplatılma kararı verilmişti. Bir kutup ayısının kendisinden yardım isteyen bir insana “uygunsuz” hareket yaptığı ortaya çıkan kitap için önce toplatılma kararı verilmiş, ardından da ortaya çıkacak maliyet göz önünde bulundurularak sadece kitaptaki o sayfanın öğretmenler tarafından yırtılarak öğrencilere verilmesi kararı alındı.

3) İngilizce kitabına geri çekme

Anadolu liselerinde okutulacak olan İngilizce A 1.2 kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı da toplatıldı. İngilizce öğretmenleri kitabın içeriğini kendilerinin de bilmediğini, kitabın gelir gelmez toplatıldığını aktardı. Ders kitaplarının PDF’sinin bulunduğu eba.gov.tr adresinden de kitabın PDF’sinin kaldırıldığı görüldü.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları