loading
close
SON DAKİKALAR

Özel: ''AFAD Soma’ya neden geç geldi?''

Özel: ''AFAD Soma’ya neden geç geldi?''
Tarih: 21.08.2014 - 19:06
Kategori: Siyaset

CHP Manisa Milletvekili Özel: ''AFAD Soma’ya neden geç geldi?''

Manisa Milletvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Soma’da arama kurtarma çalışmalarında yaşanan aksaklıklara ilişkin soru önergesi şöyle:

“13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da gelen büyük facianın sonrasında arama kurtarma çalışmaları, ilk yardım ve kazaya müdahale hususundaki eksiklikler çokça gündeme gelmiştir.

Özellikle facianın boyutlarının gece yarısına doğru anlaşılması ile gerekli ekipler ilerleyen saatlerde çağrılmış ve olay yerine çevre illerden takviye istenmiştir. Ancak bu tip bir arama kurtarma faaliyetinde konunun iyi anlaşılmaması nedeniyle yeterli eğitim ve donanıma sahip olmayan kişilerce olaya müdahale edilmesi gibi ciddi sıkıntılar Soma’da da yaşanmıştır.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Soma Komisyonu’na sunduğu raporda şu ifadeler kullanılmıştır:

“Kaza saat 15.10’da gerçekleşmesine rağmen, kuruma ilk ihbar saat 16.30’da 112 komuta merkezince yapılmıştır. Sahada görev alan tüm kamu ve özel kuruluşlarının elindeki bilgiler ilk etapta tek merkezde toplanamamış ve ortaya çıkan bilgi kirliliği sahada etkin ve verimli çalışılmasına engel olmuştur. Sahanın giriş çıkışı emniyet birimlerince kontrol altına alınmış ancak sahaya kimlerin gireceği konusunda sorunlar yaşanmıştır.”

Koordinasyonsuzluğun yarattığı ciddi karışıklıklar nedeniyle kazadan ancak 12 saat sonra arama kurtarma çalışmalarının normal seyrine girmesi ise böylesine büyük bir facia için kabul edilebilir değildir.

Bu bağlamda;

AFAD’a ulaşan ilk bilginin kazadan yaklaşık 1,5 saat sonra gelmiş olmasının nedeni nedir?
Soma faciasında ilk 12 saat boyunca arama kurtarma faaliyetlerini kimler yürütmüştür? Bu kişilerin görevleri nedir?
İlk müdahalede ve kurtarma çalışmalarında geç kalınmasının nedeni nedir?
Kazanın ardından ancak 12 saat sonra kriz yönetiminde normal uygulamaya geçilebilmiş olmasının, koordinasyonun sağlanamamasının ve aksaklık/ karışıklıklar yaşanmasının nedeni nedir?
Kriz yönetiminde yaşanan bu karışıklığın sorumlusu kimdir?
17 Mayıs 2014 tarihine kadar kazanın olduğu kömür işletmesinde kaç işçinin tertip edildiği, bu işçilerin kimler olduğu ve hangi ocakta çalıştığı yönünde bir açıklama yapılmamasının nedeni nedir?
Bakanlığınız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın maden kazalarına ilişkin acil eylem planları bulunmakta mıdır?”


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları