loading
close
SON DAKİKALAR

55 Yıllık Baraj Beklentisi

55 Yıllık Baraj Beklentisi
Tarih: 13.02.2012 - 10:01
Kategori: Çevre

1956 yılında fizibilite ve sondaj çalışmaları yapılan Gürsöğüt Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) yapımına 55 yıldan bu yana başlanmadı.

Ankara'nın Beypazarı İlçesi'ne 52 kilometre uzaklıktaki Kırbaşı Beldesi'nde Sakarya Nehri üzerinde kurulması planlanan ve 1956 yılında fizibilite ve sondaj çalışmaları yapılan Gürsöğüt Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) yapımına 55 yıldan bu yana başlanmadı. Şantiyesinde çalışan işçilerle bekçisini emekli eden Kargı Barajı için yeniden sondaj etüd çalışmaları başladı. 

Yüksekliği 84 metre, kurulu gücü 194 megavat ve yıllık ortalama enerji üretimi 246 milyon kilovat-saat enerji üretimi yapması planlanan Kargı HES barajı için 2 ay önce başlayan sondaj etüt çalışmaları 1 ay daha sürecek. Sakarya Nehri'nin aktığı vadide, 1956 yılında fizibilite ve sondaj çalışmaları yapılan, 1966'da ise hız verilen baraj inşaatında altyapı çalışmaları başlatıldı, etüt çalışmaları ile tüneller kazıldı. Ancak çalışmalar 15 yıl kadar sürdükten sonra ekipler ayrıldı, baraj yapımı ortada kaldı. Kırbaşı Beldesi Belediye eski Başkanı olan ve Beypazarı Lisesi'nin tarih öğretmeni olan Cengiz Yılmaz, 1950'li yıllarda Adnan Menderes döneminde başlatılan Kargı HES projesinin biran önce faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi. 

Kargı Barajı'nın yapılacağı vadide sondaj çalışmalarını yürüten Jeoloji Mühendisi Serkan Sakınç, sondaj işleri ve zeminle ilgili test yaptıklarını belirtirken, kısa sürede çalışmaların başlamasını tahmin ettiklerini söyledi. Sondaj makinisti Mehmet Cantürk ise, "İnşallah bu gibi boşa akan Türkiye'nin ırmakları barajlara kavuşur" dedi. 

Baraj inşatında bekçilik yaparken emekli olan Kargı Köyü sakini Muhittin Dinçer ile H.Hüseyin Tüzün ise bu kez Umutlu olduklarını söyledi. Kargı Köyü sakinleri de baraj inşaatının yeniden başlamasının istihdam yaratacağın, bölge ve ekonomiye de katkısının olacağını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları