loading
close
SON DAKİKALAR

Emekçiler de taleplerini güncelledi

Emekçiler de taleplerini güncelledi
Tarih: 12.02.2012 - 19:42
Kategori: Sendika

Dev Sağlık-İş, asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir ücret olması talebiyle eylem yaptı.

 ‘Tayyip sen yaşa 660 liraya’ diyen taşeron sağlık işçileri, işyerlerinde topladıkları yardım malzemelerini de ilerleyen günlerde Van’a göndereceklerini duyurarak Van’a dayanışma mesajı yolladı 

Dev Sağlık-İş, bugün (30 Ekim) asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çıkarılması talebiyle İstanbul’da bir eylem yaptı. İki yüz taşeron sağlık işçisi, Yıldız’da buluşup Beşiktaş Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüdü. 

“Bu zamlarla yaşanmaz, insanca yaşayacak asgari ücret istiyoruz” yazılı bir pankart açan işçiler, ortalama elektrik, su, kira, doğalgaz, mutfak ve ulaşım masraflarının zamlardan önceki ve sonraki karşılıklarını yazan ‘Güncellendi’ damgalı dövizler taşıdı. 

Van’daki depremzedeleri de unutmayan işçiler eylem boyunca “Bir yanımız enkaz altında. Kardeşlik ve dayanışma için yan yanayız” yazılı bir pankart da taşıdı. 

Taşeron işçiler asgari ücretin belirlenmesine müdahil olacak 
“Tayyip sen yaşa 660 liraya” ve “Erciş – Van halkı yalnız değildir” sloganlarının sık sık atıldığı yürüyüşün ardından Beşiktaş Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. 

İlk olarak Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı. Çerkezoğlu, öncelikli amaçlarının Van’daki depremzedelerle dayanışma gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Hükümetin her şeye zam yaptığını belirten Çerkezoğlu asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek düzeyden çok uzak olduğunu belirtti. 

Asgari ücretin Türkiye’de yaklaşık 40 milyon insanı ilgilendirdiğini belirten Çerkezoğlu, Aralık ayında başlayacak olan Asgari Ücret görüşmelerinde taşeron işçilerin de müdahil olacağını ifade etti ve şunları söyledi: "Bu meydana ‘zamları geri alın’, ‘aman zam yapmayın’, ‘asgari ücrete şu kadar zam yapın’ demeye gelmedik. Bu meydana, insanca yaşayacak bir asgari ücret için mücadele edeceğimizi haykırmak için geldik." 

‘BEDAŞ’ta direnişe devam’ 
Çerkezoğlu’nun ardından Taksim’deki BEDAŞ binasının önünde 21 gündür işlerine dönmek için direnişte olan Enerji-Sen üyesi enerji işçilerinden biri söz aldı. Direnişlerinin devam edeceğini söyleyen enerji işçisi, taşeron sisteminin kaldırılması gerektiğini belirtti. 

Açlık sınırı 934, asgari ücret 660 lira 
Enerji işçisinin konuşmasının ardından DİSK Örgütlenme Daire Başkanı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu söz aldı. Küçükosmanoğlu, Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre açlık sınırının 934, yoksulluk sınırının 2.950 lira olduğunu buna karşın asgari ücretin 599 lira olduğunu ve asgari geçim indirimleriyle 660 lira ettiğini söyledi. 

Küçükosmanoğlu, asgari ücret belirleme sürecinin orta oyununa döndüğünü dile getirdi ve bölgesel asgari ücret uygulamasıyle ücretlerin daha da düşürülmek istendiğine dikkat çekti. Kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesi, bölgesel asgari ücret, gibi uygulamaların işçi sınıfına yönelik bir saldırı anlamına geldiğini belirten Küçükosmanoğlu işçi sınıfının bu saldırılara karşı duracağını ifade etti. 

Van ve Erciş halkı yalnız değildir 
Küçükosmanoğlu’nun ardından Dev Sağlık-İş üyesi iki işçi basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasına, işyerlerinde topladıkları yardımları yakın zamanda Van’a göndereceklerini duyurarak başlayan işçiler, asgari ücrete gelen zamların yüzde 2-3 civarında kaldığını ancak elektriğe, ulaşıma, gıdaya yüzde 40–50 civarında zam geldiğini belirtti. İşçiler, temel ihtiyaçlara zam yapılırken milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesine dair görüşmelerin aralıkta başlayacağını hatırlattı. İşçiler taleplerini şu şekilde sıraladı: 

* Aileleriyle birlikte 40 milyon insanı etkileyen ve bütün ücretlere kriter olan asgari ücret, insanca yaşamaya yetecek bir ücret olmalıdır. 
* Taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmelidir. 
* Asgari ücretli çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar parasız olmalıdır. 
* Zamlar derhal geri çekilmeli ve sabah 6.00 - 9.00 ile akşam 18.00 – 21.00 arasında ulaşım parasız olmalıdır. 
*Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri de devlet tarafından karşılanmalıdır, sağlık tümüyle parasız olmalıdır. 
*Asgari ücret net olarak belirlenmeli, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı emekçilerin ağırlığı artırılarak genişletilmeli, görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmelidir. 

İşçiler, asgari ücretin belirlenmesine müdahil olmak için çalışmalarına 16 Kasım Çarşamba günü Türkiye’nin dört bir yanında örgütlü oldukları tüm hastane ve sosyal hizmet kurumlarında basın açıklamaları yaparak başlayacaklarını duyurdu. İmza stantları açacaklarını belirten işçiler, asgari ücretin belirlenmesine yönelik toplantının yapıldığı gün kitlesel bir biçimde Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde olacaklarını söyledi. 

İşçiler, açıklamalarını “En temel ihtiyaçlarımızı paralı hale getiren programları ve bizleri açlığa mahkum eden asgari ücreti kabul etmeyeceğiz” diyerek bitirdi. 

Eyleme Enerji-Sen, Sine-Sen genel başkanları ile Sosyal-İş İstanbul Şubesi, Eğitim-Sen İstanbul 2, 4, 7 ve 8 Nolu şube yöneticileri, SES Şişli şube yöneticileri ve Halkevleri üyeleri de katıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları