loading
close
SON DAKİKALAR

Fındıklı ne HES ne ÇED istiyor

Fındıklı ne HES ne ÇED istiyor
Tarih: 11.02.2012 - 22:55
Kategori: Sendika

Doğal sit alanı ilan edilen Çağlayan ve Arılı vadilerinden sonra Ihlamurlu Vadisi'nde de yapılması planlanan HES, Fındıklıların engeline takıldı.

5 yıldan bu yana hidroelektrik santralleri (HES) karşısında fiili ve hukuki mücadelesini sürdüren Fındıklı halkı, Arılı ve Çağlayan vadilerinin doğal sit alanı ilan edilmesini sağlamış, böylece HES projelerini de durdurmuştu. Arılı ve Çağlayan'da HES projelerini gerçekleştiremeyen şirketler, bu kez de Ihlamurlu Vadisi'ne proje çıkarmıştı. 

KZR Enerji Elektrik Üretim San.Tic. A.Ş. tarafından Ihlamurlu Vadisi'ndeki Zuğu Dere ve Yeşil Dere üzerine yapılması planlanan 5 megavat gücündeki Üstün 1-2 Regülatörleri ve HES Projesi için Fındıklı Halk Eğitim Merkezi'nde ÇED bilgilendirme toplantısı gerçekletirmek istedi. 

ÇED toplantısının gerçekleştirilmemesi için bir araya gelen yaklaşık 250 Fındıklılı, HES karşıtı sloganlar atıp dövizler taşıyarak toplantıya tepki gösterdi. Fındıklı Derelerini Koruma Platformu sözcüleri ile vadi üzerindeki köylerin muhtarları toplantının gerçekleştirileceği salona girerek HES projesini istemediklerini ve toplantıya katılım sağlamayacaklarını bildirdiler. Fındıklı halkı, "katılım olmadığı için toplantının yapılamadığı" tutanağını tutturdu. 

Bir daha gelirlerse bin kişi oluruz 
Tutanağın tutulmasının ardından Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan bir açıklama yaptı. ÇED toplantısının halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadığını ifade eden Gürkan, suların kelepçelenerek tünellere kapsedilmesine, vadilerin ve doğal yaşam alanlarının katledilmesine göz yummayacaklarını dile getirdi. 

Gürkan, "Bugünden sonra Fındıklı'ya saldıran HES'çiler son tepkiden sonra artık bir daha buralara gelemeyecekler. Bir daha gelirlerse binlerce kişi olacağız. Bizim için bir başka Fındıklı, bir başka yaşam alanı yok. Bir başka Zuğu, Arılı ve Çağlayan vadisi yok" dedi. 

Kazma dahi vurdurmadık 
Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Hüseyin Acar ise HES'lere karşı yurt genelinde verilen tepkilere ve yargının iptal kararlarına kulaklarını kapatan siyasilerin yeni projeler geliştirdiğini belirtti. Acar, bugüne kadar vadilerine kazma dahi vurdurmadıklarını söyledi. 

Açıklamaların ardından, toplantının yapılamadığı ve iptal edildiğinin duyurulmasıyla birlikte toplantıya giremeyen köylüler Halk Eğitim Merkezi önünde tulum eşliğinde horon oynayarak HES karşıtı sloganlarını sürdürdüler. 

                      

                      

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları