loading
close
SON DAKİKALAR

Mansur Yavaş, Türkiye’nin ilk mobil Akıllı Belediye uygulaması 'Başkent Mobil'i tanıttı

Mansur Yavaş, Türkiye’nin ilk mobil Akıllı Belediye uygulaması 'Başkent Mobil'i tanıttı
Tarih: 14.02.2020 - 15:00
Kategori: Gündem

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’nin ilk mobil Akıllı Belediye uygulaması “Başkent Mobil” uygulamasını kamuoyuyla paylaştı.

Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum ve basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ile belediye meclis üyeleri ve bürokratları yoğun ilgi gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesini dünya kentleriyle rekabet eder hale getirme hayalini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attıklarının altını çizen Başkan Yavaş, tanıtımını yaptığı uygulamanın ikinci fazının ise Haziran ayında tamamlanacağını söyledi.

Akıllı cep telefonlarına indirilecek uygulama sayesinde acil bildir butonu ile sesli ya da sessiz seçeneğiyle vatandaşların anında belediyeye ulaşabileceğini belirten Başkan Yavaş, Başkent153’ten (Yeni Mavi Masa) nöbetçi eczanelere, devam eden çalışmalardan trafik durumuna, ASKİ online işlemlerden Kültür Ankara’ya, otobüslerin nerde olduğundan ANKARAKART bakiyesine kadar birçok hizmete ulaşılabileceğini ifade etti.

“Başkent Mobil kendi alanında dünyanın sayılı uygulamaları arasına girecek” diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Mansur Yavaş,  “Bizleri çok mutlu eden bir başka husus da, uygulamanın büyük bölümünün Belediyemizde görevli yazılımcılar tarafından gerçekleştirilmiş olmasıdır” dedi.

Göreve başladığı ilk günden itibaren “Demokratik Yönetişim” anlayışını tesis etmek için hızlı adımlar attıklarını ifade eden Başkan Yavaş, Belediyeyi şeffaflaştırmak, katılımcılığı arttırmak ve topluma her an hesap verebilir olmayı öncelediklerini söyledi.

2020 yılından itibaren, sosyal yardım ve hizmetlere ilişkin ölçütler ve yararlananların sayılarını, iç ve dış denetim raporlarını, stratejik plan ve bütçe gibi mali performansa ilişkin bilgilerle birlikte kişisel malvarlığındaki değişimleri düzenli olarak kamuoyuyla paylaşacağına dikkat çeken Başkan Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Büyükşehir Belediyelerinin yönetimleri çok büyük miktarlarda bütçeleri idare ederler. Bu bütçeyi bazen dinazorlara, gereksiz kapılara, saat kulelerine veya kimsenin kullanmadığı spor tesislerine harcayabilirler. Oysaki belediye yönetimleri şehir halkına ait olan paraları harcarlar. Dolayısıyla bu bütçelerin nasıl kullanılacağı konusunda şehrin bireysel ve kurumsal hemşehrilerinin söz hakkı olmalıdır. Akıllı Belediye uygulaması sadece bir teknolojik dönüşümü işaret etmemektedir. Bundan daha da önemlisi yerel demokrasi açısından önemli bir devrime de kapı aralamaktadır. Bu uygulamanın en büyük çıktısı E-DEMOKRASİ’nin hayat bulmasıdır. Vatandaşlarla birlikte Ankara’yı yönetmenin kapısını sonuna kadar açıyoruz. Mahalle muhtarlarından apartman yöneticilerine kadar belediye yönetimine etki edecek hücresel demokrasiye yelken açıyoruz.”

DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENDİ

New York’tan Paris’e Seul’den Helsinki’ye kadar çok sayıda örneği incelediklerini belirten Başkan Yavaş, iklim değişikliği eylem planından sera gazlarının kontrolüne, akıllı enerji kullanımından akıllı ulaşım planlamasına ve akıllı afet yönetimine kadar birçok teknolojik uygulamayı Ankara’da hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Haziran ayı sonuna kadar Başkent Mobil’in ikinci fazını tamamlayacaklarının altını çizen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkentlilerin hayatını kolaylaştıracak yeni uygulamanın detaylarını da paylaştı:

“-Bütün belediye otobüsleri ücretsiz wi-fi alanı haline gelecek,

-Otobüslerin iniş kapılarına yerleştireceğimiz ekranlar aracılığıyla sürücüler hakkında anketler yapılabilecek,

-EGO sürücülerinin takacağı ve merkeze veri gönderen akıllı bileklik ile şoförün tansiyon ve kalp ritmi periyodik olarak ölçülüp, stres seviyesi belirlenecek,

-Tüm iş makinalarına takılacak kamera ve online yayın sistemleri ile 7/24 belediyenin yürüttüğü çalışmalar naklen izlenebilecek.”

Tanıtım toplantısında Başkan Yavaş’ın sahneye davet ettiği Eğitimde Görme Engelliler Derneği Bilişim Kurulu Üyesi İbrahim Elibal, “Engelliler Modülü”nü uygulamalı olarak gösterdi.

Engelsiz Ulaşım Projesi kapsamında ‘Geleceği Yazan Kadınlar Yarışması’nda ödül kazanan uygulamayı da Başkent Mobil ile birlikte hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Yavaş, projede derece alan Gamze Hatice Bilen, Hazal Çelik, Derya Uzmay Okutan ve filmde rol alan Necati İşik’i de tebrik etti.

Başkent Mobil uygulamasına ilişkin görüşlerini dile getiren Ankara Milletvekili Dr. Servet Ünsal, “Günümüz teknoloji çağında mobil uygulama hayatımızı kolaylaştıran bir uygulama oldu. Bir doktor olarak uygulama herhangi bir sorunu yerinde görüp gerekli çözümü sunuyor. Sayın Başkan Mansur Yavaş’a bir Ankara Milletvekili olarak teşekkür ediyorum” dedi.

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Başkent’in ortak aklı online olarak belediye hizmetlerine yansıyacak. Bu uygulamanın 5,5 milyon Ankaralının hayatını kolaylaştıracağına inanıyorum” sözleriyle uygulamayı beğendiğini ifade ederken, Eğitimde Görme Engelliler Derneği Bilişim Kurulu Üyesi İbrahim Elibal ise, “Büyükşehir Belediyesinin tüm insanlara eşit yaklaşımla başlattığı uygulaması hayata geçti. Biz uygulamanın görme engelli vatandaşlarla uyumlu olmasını istedik ve beraber çalıştık. Teşekkür ediyorum”  diye konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları