loading
close
SON DAKİKALAR

Para yoksa eğitim de yok

Para yoksa eğitim de yok
Tarih: 12.02.2012 - 18:47
Kategori: Eğitim

Okullarda kayıt dönemi başladığından beri veliler ve öğrenciler için kayıt parası çilesi başladı.

AKP hükümeti öğrencilere ücretsiz ders kitabı dağıtmakla övünürken aynı zamanda ücretsiz tablet bilgisayar dağıtma planını da açıklamıştı. Ancak eğitim malzemeleri ücretsiz dağıtılırken anayasal bir hak olan eğitimin kendisi hâlâ paralı. Okullarda kayıt dönemi başladığından beri veliler için de kayıt parası çilesi başladı. 

2.000 lira isteyen var 
Okullar, normalde ücretsiz yapmaları gereken kayıt işlemi için velilerden 100 liradan başlayıp 2.000 liraya kadar çıkan paralar talep ediyor. Parayı getiremeyenler kayıt edilmezken normalde diploma notu veya ikametgah nedeniyle kayıt hakkı bulunmayan öğrenciler parayı getirdiklerinde kayıt ediliyor. 
Daha da kötüsü, parasız olması gereken devlet okulların kayıt için para istemesi artık kanıksanmış. Konuştuğumuz veliler, öğrenciler ve öğretmenler yıllardır bütün okulların kayıt parası istediğini ve bunu herkesin bildiğini anlattı. 

'Cebimde 50 lira var' 
Öğrencilerin kayıt parası şikayetlerinin ardından Küçükçekmece'deki Kadriye Moroğlu Lisesi'ne gittik ve velilerle beraber kayıt sırasına girdik. Sırada konuştuğumuz tüm veliler kayıt parası istendiğini, bunun kendilerini zor durumda bıraktığını anlattı. Kayıt parası istendiğinden haberi olmayan bir veli ise 1.500 lira istendiğini öğrenince “Cebimde 50 lira var. Kaydederlerse ederler, olmadı çocuğu işe sokarım çalışır” diye konuştu. 

Milli Eğitim: Parayı yatırsaydınız 
Yaşadıklarını anlatmak isteyen velilerle okuldan çıktıktan sonra bir kafeye oturduk. Oğlunu Küçükçekmece İlköğretim Okulu'na, kardeşini de Kadriye Moroğlu Lisesi'ne kaydetmek isteyen M.K. başladı anlatmaya. Çocuğunu ilkokula kaydetmek için kendisinden 100 lira istediklerini, müdür yardımcısının “Parayı ödersen okulda çocuğunla ilgileniriz. Eğer ödemezsen kimse ilgilenmez” dediğini anlatıyor: 

'Siz de ödeseydiniz parayı'! 
“Bana utanmadan bunu söyleyen bir kuruma nasıl çocuğumu emanet ederim? Çok sinirlendim bunu duyunca, durumu anlatmak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim. Ben oraya gittiğimde okulun müdürü de İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün odasındaydı. Yaşadıklarımı anlattım, şikayetçi olmak istediğimi söyledim. Ancak aldığım cevap 'siz de ödeseydiniz parayı' oldu. Kardeşimi Kadriye Moroğlu Lisesi’ne kaydetmek istediğimde de aynı sorunla karşılaştığımı anlattım. Bu sefer 'her şeye muhalefet ediyorsunuz siz de' dedi. Diploma alırken de çok sorun yaşatıyorlar. Arkasında 4.90 TL yazan diplomayı vermek için 30 ile 200 TL arasında değişen ücretler istiyorlar. Aradaki fark için de bağış makbuzu kesiyorlar. İlçe Milli Eğitim'de tanıdıkları olduğu için şikayetlerimiz de sonuçsuz kalıyor. Bu paralar nereye gidiyor?” 

'Para teklif edince iş değişti' 
M.A. ise kardeşini Kadriye Moroğlu Lisesi'ne kaydettirmek için kardeşiyle beraber okula gittiğinde diploma notunun düşüklüğü nedeniyle kayıt yapılamayacağını öğrendiğini anlatarak başladı söze: “Sonraki gün kardeşim olmadan gittim okula. Kayıt yapan görevliye 'Bu işleri halletmenin bir yolu vardır' diyerek para yatırmayı teklif ettim, 'O zaman olur' dedi. 100-150 lira versem yeter diye düşünüyordum. Ancak bana 1.000 lira yatırmam gerektiği söylenince şok oldum. Tekstil atölyesinde çalıştığımı öğrenince parayı 1.500 liraya yükselttiler. Ödeyemeyeceğimi söyleyince de 1.250'ye indiler, '50 lira bile eksik olsa kaydetmeyiz' dediler. Ertesi gün okula gidip parayı bulamadığımı söyledim. Ancak etrafta insanlar olduğu için 'Ben kayıt parası istemedim' dedi. Bunun üzerine tartıştık, beni kovdular, kardeşimin kaydını gerçekleştiremedim. Genç insanların eğitimini engelliyor, geleceğini karartıyorlar.” 

Parası olmadığı için rencide edildi 
Kadriye Moroğlu Lisesi'ne kızını kaydettirmeye çalışan Ç.A. da istenilen parayı bulamadığı için kayıt yaptıramamış. Önceki günlerde kızını kaydettirmeye oğluyla beraber okula gittiğini, ama para bulamadığı için çocuklarının yanında, herkesin içinde rencide edildiğini ve kayıt odasından kovulduğunu anlatıyor: 

'Para bulamadığı için utandı' 
“Maddi durumumuz yok dedim, dinletemedim. Oğlum 'bir yerlerden para bulup geleceğim' diyerek yanımdan ayrıldı, ama saatler geçmesine rağmen dönmedi. O akşam evde sorduğumda para bulamadığını, bu yüzden utandığını, dönmek istemediğini anlattı. Benim kocam ayda 700 lira kazanıyor, 450'sini kiraya veriyoruz. Ayrıca kocam şeker hastası. Şimdi ben kayıt parasını nasıl bulayım? Böyle giderse kızımı tekstile vereceğim çalışması için.” 

Öğretmenler rencide etti 
Halen okumakta olduğu için adını vermek istemeyen bir öğrenci ise kayıt parasından başka paraların da alındığını anlattı: “Aidat diye bir ödeme var. Bunun miktarı da kayıt parası gibi, ailelerin durumuna göre değişiyor. Bir kere ailem bu parayı ödeyemediği için öğretmenler beni birkaç farklı derste 'Aidatını ödememişsin' diyerek arkadaşlarımın arasında rencide etti. Çok üzüldüm, utandım. Akşam evde ağladım ama aileme de anlatamadım.” 

Yoksul öğrencinin işi zor 
Velilerin anlattıklarına göre bir çok yoksul öğrencinin eğitim hayatı zorunlu kayıt parası yüzünden sonlanıyor. Para ödenirken karşılığında bağış makbuzu verildiği için, veliler herhangi bir şikayette bulunduğunda okul yönetimleri bunların gönüllü bağışlar olduğunu söyleyerek işin içinden çıkıyor. Eğitim malzemelerini ücretsiz dağıtmakla övünen AKP'nin, eğitimin kendisini ücretsiz hale getirmesinin zamanı gelmedi mi? 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları