loading
close
SON DAKİKALAR

Wall Street Journal: Türkiye, Brunson karşılığında Halkbank cezasının kaldırılmasını istedi

Wall Street Journal: Türkiye, Brunson karşılığında Halkbank cezasının kaldırılmasını istedi
Tarih: 20.08.2018 - 13:10
Kategori: Dünya

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, ABD'nin Halkbank hakkındaki soruşturmayı ve para cezasını düşürmesi karşılığı Brunson'ın serbest bırakılması teklifinin Trump tarafından reddedildiğini söyledi.

Wall Street Journal, Beyaz Saray’ın Halkbank’a yönelik milyar dolarlık ABD cezalarının affedilmesi karşılığında ABD’li papaz Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasına dair Türk teklifini reddettiğini iddia etti.

WSJ’nin Michael C. Bender imzalı haberine göre, Türkiye’den gelen teklifin reddedilmesi, ABD’nin bu hafta içinde Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulamasıyla sonuçlanabilir.  ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de geçen hafta yaptığı açıklamada, Brunson’ın bırakılmaması halinde yeni yaptırımların yolda olduğunu söylemişti.

WSJ’ye konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de, “Gerçek bir NATO müttefiği, Brunson’ı ilk etapta tutuklamazdı” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Brunson hakkında ‘FETÖ’ye ve PKK’ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten 15, ‘casusluk’tan da 20 yıl olmak üzere 35 yıl hapis cezası istenmiş, rahip 2 yıla yakın tutukluluğun ardından ev hapsine alınmıştı.

Ancak ABD, Brunson’ın serbest bırakılmasını ve ülkesine dönmesini istemiş, bunu kabul etmeyen Türkiye’ye yaptırım uygulamıştı. Süreçle eş zamanlı olarak da ABD Doları Türk Lirası karşısında rekor düzeyde değer kazanmıştı.

Brunson için ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yapılan başvurular, Türk mahkemelerince reddedilmişti. Son ret kararı, bugün İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelmişti. 

 
Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları