loading
close
SON DAKİKALAR

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 7’nci yılı

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 7’nci yılı
Tarih: 10.10.2022 - 00:39
Kategori: Yurt

10 Ekim 2015’te Ankara’da yapılan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçti.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenler 7’nci yılında Anakara Gar Katliamı aileri tarafından #10Ekim Pazartesi 10.04'te karanfillerle anılacak.

103 kişinin hayatını kaybettiği, 500’ün üzerinde insanın yararlandığı katliamın üzerinden geçen 7 yılda, IŞİD’li sanıkların sadece bir kısmı yargılandı. Kamu görevlilerinin ve devletin sorumluluğunun üzeri örtüldü, insanlığa karşı suç yok sayıldı. Yargılama firari sanıklar yönünden tefrik edilen davayla devam ediyor.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan ve 2 yıl süren dava sonunda 9 sanığa “Anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez, “kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Sanıklara verilen ceza çok bulundu

#10Ekim Pazartesi 10.04'te 103 Barış karanfilimizi anmak için Ankara Gar önündeyiz. #10 Ekim haftası programını paylaşıyoruz:

Dava istinafın onayının ardından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 6 Nisan’da Yargıtay’a sunduğu tebliğnamede, 18 yıl hapis cezası verilen Erman Ekici hakkında fazla ceza tayini yapıldığını, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Yakup Yıldırım’ın beraat etmesi gerektiğini belirterek mahkemenin kararının bozulmasını talep etti. Davaya ilişkin Yargıtay’ın karar vermesi bekleniyor.

Davanın 17. duruşması 6 Ekim 2022'de görüldü

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden 17. celsesi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Ekim 2022'de başladı.

"10 Ekim Ankara Katliamı Davası" twitter hesabından paylaşılan bilgiye göre duruşmada, IŞİD’in "Türkiye Emiri" olduğu söylenen Kasım Güler tanık olarak dinlendi.

MİT'in sınır ötesi operasyonuyla yakalanan ve firari sanıklar hakkında bilgi sahibi olan Kasım Güler "2014 yılında Konya'da El-Kaide operasyonu ile cezaevinde girdim ve cezaevinden çıkınca Suriye'ye gittim. DEAŞ kurulunca bir Müslüman olarak kalmak istedim” dedi.

Kendisini Suriye'ye IŞİD'in sınır emiri ve dosyanın firari sanıklardan olan İlhami Balı'nın geçirdiğini belirten Güler, "2014-2015'te Türkiye Suriye arası ayda 2-3 kez gidip geliyordum. Karakol komutanı da biliyordu, o dönem bir sorun olmuyordu. 2021 Nisan'ında MİT operasyonu ile Suriye'de yakalanıp Türkiye'ye getirildim. 74 gün MİT'in elinde, bilmediğim bir yerde kaldım, işkence gördüm. O dönem yalnız ben değil hem Türk hem yabancı yüzlerce kişi sınırdan iki tarafa da geçerdi. Karakol hiç sorun yapmazdı, bazen yakalasa da hemen bırakırdı" diye konuştu.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası; 

"Duruşmalarda dinlenen bütün IŞİD'liler, 2014-2015 senelerinde sınırdan geçişlerin tamamının sınır komutanlıkları tarafından bilindiğini ve yol verildiğini anlattılar. Ülkeyi kana bulayan o dönemde, sınırı kevgire çevirenlerin hiç mi sorumluluğu yok?

7 yıldır ısrar ettiğimiz ve bilançosunu da sunduğumuz taleplerimiz bir kez daha reddedildi. Taleplerimizi ülkenin siyasi atmosferinin kaderine bırakmayacağız. Adalet istiyoruz ve adalete erişeceğiz!

Mülkiye Müfettişliği Raporu, faillerin istihbari bilgileri olduğunu gösterdi. Mahkeme, 7 yıldır belgeleri mahkeme dosyasına getirmeyi kabul etmiyor!

10 Ekim davasında mahkeme heyeti dosyaların istenmesi, istihbaratların getirilmesi, kamu görevlileri ve emniyet hakkında suç duyurusunda bulunulması taleplerini reddetti.

Sanık Erman Ekicinin de tutukluluk halinin devamına karar verilirken diğer taleplerimiz reddedildi. Duruşma 27 Aralık 2022 saat 10.00'a ertelendi. #10EkimAnkaraKatliamı"

Ne olmuştu?

10 Ekim 2015'te, “Emek, Barış, Demokrasi” mitingi için Ankara Garı önünde toplanan insanlara IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 104 kişi hayatını kaybetmişti.

Mitinge iki ayrı canlı bomba ile gerçekleştirilen saldırı, Türkiye tarihinin en kanlı intihar saldırısı oldu.

Saldırının başkent Ankara’nın merkezinde gerçekleşmiş olması, polisin saldırının önüne geçmek için yeterince önlem almadığı eleştirilerine yol açtı.

Saldırıdaki canlı bombalardan birinin, aynı yıl Suruç’ta düzenlenen intihar saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdurrahman Alagöz’ün kardeşi Yunus Emre Alagöz olduğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları