loading
close
SON DAKİKALAR

101 yıl önce bugün Atatürk'e Mareşallik ve 'Gazi' unvanı verildi

101 yıl önce bugün Atatürk'e Mareşallik ve 'Gazi' unvanı verildi
Tarih: 19.09.2022 - 01:52
Kategori: Yurt

101 yıl önce bugün Atatürk'e Mareşallik ve Gazi rütbesi verilirken 19 Eylül tarihimize "Gaziler" günü olarak geçti.

Sakarya Meydan Savaşı'nın ardından 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM tarafından "Gazi" ve "Mareşal" rütbeleri verildi. 101 yıldır bugün "Gaziler" ve "Kahramanlık Günü" olarak kutlanmaktadır. 

13 Eylül'de kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi'nin ertesi günü 14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gece Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa tarafından Ankara'ya çekilen telgrafta şöyle yazıyordu; “Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

19 Eylül'de ise Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazi" ve "Mareşal" rütbeleri verilmiştir. 24 Ağustos 2004 tarihli ve 25209 sayılı Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğe göre 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanacak. Tüm yurtta ve tüm gazilerimiz için törenler yapılır. 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları