loading
close
SON DAKİKALAR

12 Eylül'ün Tanığı ve Kanıtı Biziz

12 Eylül'ün Tanığı ve Kanıtı Biziz
Tarih: 03.04.2012 - 09:40
Kategori: Gündem

12 Eylül darbesiyle hesaplaşma süreci yarın başlıyor...

12 Eylül öncesi karşı karşıya gelen sağcılar ve solcular, darbeden 30 yıl sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında açılan darbe davasında buluşuyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik dilekçelerini kabul ederse darbe öncesinin düşmanları, mankeme salonunda yan yana saf tutacak.

BİZ OLMADAN DAVA EKSİK KALIR: Darbe öncesi öldürülen gazeteci Abdi İpekçi, Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz ile Sosyolog Prof. Cavit Orhan Tütengil'in aileleri müdahillik dilekçesi verdi. Aileler adına yapılan ortak açıklamada ''Biz olmadan dava eksik kalır' dendi. Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzzet de 'Biz hem tanık hem kanıtız' dedi.

2 YILIMA MAL OLDU: Prof. Mümtaz'er Türköne 'Darbe benim hayatımın 2 yılına mal oldu. İşkence gördüm. İşimden oldum ama asıl müdahil olma gerekçem bundan sonraki nesillerin hukukunu korumak adınadır' dedi.

BİR MEZARI BİLE YOK: Darbe döneminde gözaltında kaybolan Hayrettin Eren'in kardeşi Faruk Eren 'Ağabeyim 21 Kasım 1980'de İstanbul Saraçhane'de gözaltına alındı ve kaybedildi. İşkence yapılarak öldürüldüğünü düşünüyoruz. Bir mezarı bile yok' dedi.

SICAK YATAĞINDA YARGILANACAK: Dev-Yol hareketinin lideri Oğuzhan Müftüoğlu, 'Biliyorum ki, Evren orada olmayacak. Sıcak yatağında yargılanacak. Biz ne kadar sahte bir yargılama olduğunu teşhir etmek için orada olacağız. Bu yargılamanın tek amacı geçmişin üzerine sünger çekmektir' dedi.

HESAP SORULSUN: HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, ''12 Eylül davası halklara karşı işlenmiş bir insanlık suçu davasıdır'' dedi.

BİR BÖBREĞİMİ KAYBETTİM: İdamla yargılanan Dönemin DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, 12 Eylül'de 99 gün gözaltında kaldığını, işkencelerden dolayı bir böbreğini kaybettiğini belirterek şunları söyledi: 'En büyük hayalim, bir insanlık suçu olan 12 Eylül darbesinin yargılanmasıydı ve bu hayal şimdi gerçekleşiyor.'

DAVANIN MUHATABIYIM: O dönemde idamla yargılanan Dev-Yol yöneticilerinden Cahit Akçam bu davadan hukuki olarak bir sonuç beklemediğini söyledi: 'Ben bu davanın mağduru değil, muhatabıyım. Dava, faşizme karşı verdiğimiz mücadelenin haklılığının kanıtlanması açısından anlam taşıyor.'

TUTUKLU OLARAK TEDAVİ OLABİLİRLER: Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Kamber Ateş 'Sağlıkları kötüyse tedavilerine tutuklu olarak da devam edebilirler' dedi.

ANLAŞILAN MAHKEMEYE GELMEYECEKLER: İdamla yargılanan dönemin MHP Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Okuyan, 'Anlaşılıyor ki, hastalık, yaşlılık gibi gerekçelerle mahkemeye de gelmeyecekler, bu nasıl iş. 12 Eylül insanlık suçudur. Sembolik dava bile olsa önemli' dedi.

MECLİS MÜDAHİL OLMALI: BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 'Mutlaka TBMM'nin bu davaya müdahil olması gerektiğini düşünüyorum' diye konuştu.

MARAŞ NEDENİYLE BURADAYIM: Maraş Katliamı sanığı olarak yargılanan Ökkeş Şendiller da davaya müdahil oldu. Şendiller, 'Katılma sebebim Maraş Davası' dedi.

HESAPLAŞMAK İÇİN ANKARA'YA: ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, internetten yayınladığı mesajda, 12 Eylül'ün tüm muhataplarını 12 Eylül'le hesaplaşmak için 4 Nisan'da Ankara'ya mahkemenin görüleceği adliyeye çağırdı.

SAĞCISI, SOLCUSU AYNI DAVADA
12 Eylül davasına müdahil olmak isteyenlerden bazıları şunlar: Eski Dev-Yol yöneticisi Oğuzhan Müftüoğlu, Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı, eski DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller, Çorum olaylarının mağdurları ve sanıkları, ülkücü gençlik liderlerinden eski Bakan Yaşar Okuyan, Prof. Mümtaz'er Türköne, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, Gazeteci Abdi İpekçi, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, Doğan Öz'ün aileleri, idam edilen Erdal Eren, Veysel Güney ve Serdar Soyergin'in aileleri, gözaltında kaybolan Hayrettin Eren'in ailesi, gözaltında intihar ettiği öne sürülen Satılmış Şahin'in ailesi, Dev-Yol sanıkları, CHP, BBP, DSP, EDP, Yeşiller Partisi, İHD, Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri (ADAM) Derneği...

İLK DURUŞMAYA YETİŞMEZ
ADLİ Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, 12 Eylül darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın sağlık durumlarıyla ilgili mahkemenin istediği yazının ellerine ulaşmadığını söyledi. İnce, kendilerinden istenen raporun ilk duruşmaya yetişmesinin çok zor olduğunu belirterek, 'UYAP üzerinden yazıyı bekliyoruz. Raporu biz hazırlayacağız fakat mahkemenin müzekkeresi henüz gelmedi'' dedi. Adli Tıp Kurumu, yazının ellerine ulaşmasının ardından gönderilen raporlar üzerinden Evren ve Şahinkaya'nın sağlık durumlarıyla ilgili rapor hazırlayarak mahkemeye gönderecek. (AA)

MECLİS KARARINI BUGÜN VERECEK
KENAN Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı 12 Eylül Darbe davasında Meclis'in müdahil olup olmayacağı konusunda çalışma yürütüldüğünü belirten Çiçek, en geç bugün çalışmayı bitirip, karar vereceklerini kaydetti.

Bakanlar Kurulu da müdahil
BaŞbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan 12 Eylül yargılamasına ilişkin ilginç bir karar çıktı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, '12 Eylül'le ilgili dava 4 Nisan'da görülmeye başlayacak. Bakanlar Kurulu da bu davaya müdahil olunup olunmayacağı ile ilgili görüşlerini belirtti. Bu davaya müdahil olunması kararı verildi' dedi.

38 gün işkencehanede 6.5 yıl cezaevinde kaldım
TARİHİ davanın müdahilleri arasında AK Partili bir isim de olacak. 6.5 yıl cezaevinde yatan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ müdahillik gerekçesini şöyle açıkladı: 'Darbeciler bizim hürriyetimizi, sevdalarımızı çaldılar. Ben 6.5 yıl cezaevinde kaldım. Bunun 38 günü özellikle işkencehanede tutuldum, her türlü işkenceyi gördüm. Sağ ve solda 50 yılda yetişecek gençlik heba edilmiştir. Barışmayı, çalışmayı, tartışmayı öğretmelilerdi. Oysa kavgalarımızdan iktidar ve rant devşirdiler. Yarın ben de duruşmaya gideceğim. O dönem idam edilen Manisalı ülkücüler Halil Esendağ ve Selçuk Duracık'ın ailelerini havaalanından alarak mahkemede olacağım.'
ETİKETLER : 12 eylül, işkence, dava, darbe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları