loading
close
SON DAKİKALAR

140 saatlik görüşmelerden ilginç anlar

140 saatlik görüşmelerden ilginç anlar
Tarih: 12.02.2012 - 03:12
Kategori: Siyaset

Genel Kurul, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu için 140 saat çalıştı

TBMM Genel Kurulu, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu için 140 saat mesai yaptı. Bütçe görüşmeleri, tutanaklara 1405 sayfa olarak yansıdı.

TBMM Genel Kurulunda 8 Aralıkta bütçenin tümü üzerindeki konuşmalarla başlayan bütçe maratonu, hafta sonları da dahil aralıksız 14 gün sürdü.

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, 21 bakanlık ve bağlı olduğu kurumların bütçeleri, 12 turda tamamlandı.

Bakanlıkların bütçelerinin görüşülmesinin ardından 30 maddeden oluşan 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddelerine geçildi. Maddelerin Genel Kuruldaki görüşmeleri 6 gün sürdü. Tasarının tümü ise dün yapılan oylamada, 134 ret, 1 çekimser oya karşın 318 oyla kabul edildi.

Genel Kurul, bütçe görüşmeleri devam ederken araya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edilen şike cezalarını indiren kanun alındı. Genel Kurul, bakanlık bütçelerinin görüşülmesinin ardından bu yasayı gündemine aldı ve sabaha kadar çalışarak, aynen kabul etti.

AK Parti Grubu, bütün bütçeler üzerinde milletvekillerine 5’er dakikalık süre tanıdı. Bütçeler üzerinde yapılan turlarda 8 ya da 10 AK Parti’li milletvekili söz aldı.

Milletvekilleri, bakanlık bütçelerini ve bütçe tasarısının kabul edilmesi için 140 saat mesai yaptı. Bu çalışma süresi içinde yapılan konuşmalar ise tutanaklara 1405 sayfa olarak yansıdı.

-Gelen itirazlar-

Genel Kurulda bazen ilginç itirazlar da geldi. Bunlardan biri de CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin itirazıydı. İnce, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam’ın, İçtüzüğe göre, beyaz kelebek kıravat ve siyah yelek üstüne siyah fırak giymesi gerekirken, siyah yelek giydiğini, bunun içtüzüğe uygun olmadığını söyledi. Sağlam, bu itiraz üzerine birleşime ara verdi ve yeleğini değiştirdikten sonra çalışmalarını sürdürdü.

İnce, başka bütçe görüşmesinde ise yine bir talepte bulundu. İnce, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekil’nden "Başta ÖSYM Başkanı olmak üzere bütün bürokratlar ellerinde telefon, sürekli dışarıdan kopya çekiyorlar. Yani kopya çektirdiklerini biliyorduk da çektiklerini bilmiyorduk. Uyarırsanız, burada telefonla kopya çekmek yasak, bürokratlar için yasak çünkü buranın kurallarında böyle, ne yazık ki böyle" dedi.

-Zaman zaman sinirler gerildi-

Görüşmelerde zaman zaman tansiyon yükseldi, sinirler gerildi, karşılıklı laf atmalar, tartışmalar da yaşandı.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın, Adalet Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşurken, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay’ın, "Çüş" demesi ortamın gerilmesine neden oldu. AK Parti’li milletvekillerinin özür dilenmesini istemesi ve karşılıklı laf atmalar üzerine Altay, "Söylediğim kelime kastı aşmıştır, geri alıyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuşmaya başlamadan önce kendisine laf atan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’e "Parazit yapma oradan" diye karşılık verdi.

Konuşmasını sürdüren Elitaş’a, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Senin için havagazı mı?" diye sordu. Bunun üzerine Elitaş, "Gaz kaçırıyorsun dikkat et" dedi.

Bir başka birleşimde BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün, "Kendimiz gittik, Kıbrıs’ı işgal ettik, şimdi, oradan askerlerimizi nasıl çıkartacağımızı bilemiyoruz" sözlerine, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış başta olmak üzere AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.

-Vuvuzela tartışması-

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın, eleştirilerinin dozunu kendisine yakıştıramadığını söyledi. Bağış, Türkkan’a, "Kendisinin Grup Başkan Vekili Oktay Bey’den bir vuvuzela almasını tavsiye ediyorum. Kendisi o konuda daha başarılı olacaktır diye düşünüyorum" diye seslendi. Bu sözler de MHP’lilerce tepkiyle karşılandı, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Aslında zurna göndersek size daha iyi olur" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları