loading
close
SON DAKİKALAR

15 bin bina riskli

15 bin bina riskli
Tarih: 12.02.2012 - 13:37
Kategori: Gündem

Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk: Yurttaşa fazla imar hakkı verilerek binasını yenilemesi özendirilmeli

Kadıköy Belediyesi ilçedeki 33 bin binanın 15 bininin depremde yıkılma riski taşıdığını tespit etti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yurttaşın, fazla imar hakkı verilerek binasını yenilemeye, yıkıp yeniden yapmaya özendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kadıköy’deki tespit çalışması 33 bin bina 4 kategoriye ayrılarak gerçekleştirildi. Birinci grupta hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar, gecekondular, ikinci grupta 30-40 yıl önce hazır beton kullanılmadan yapılan binalar yer aldı. Üçüncü grubu hazır betonla 1998 yılına kadar yapılan binalar, son grubu da 1999 depreminden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar oluşturdu.

İlk 2 grup kötü durumda

Öztürk, ilk iki gruptaki binaların deprem riski taşıdığını gördüklerini belirterek “Hazır betonla yapılan binalar da statik hesaplar yönünden risk taşıyabilir” uyarısında bulundu. Tüm kriterler göz önüne alındığında Kadıköy’deki 15 bin binanın deprem riski taşıdığının ortaya çıktığını söyleyen Öztürk, “1999 depremi öncesi yapılan bütün binaların yenilenmesi gerek. Ancak bu çok kolay bir iş değil. Çünkü insanlar daha fazla imar hakkı istiyor ya da binasını yenileyecek güce sahip değil. Emekli maaşıyla aidatını bile zor ödeyen vatandaşımız, içinde oturduğu binasını nasıl yıkıp yenileyecek? Bu soruyu devletin sorup çözmesi lazım” dedi. Yurttaşların, fazla imar hakkı verilerek binasını yenilemeye, yıkıp yeniden yapmaya özendirilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, kent rantının yurttaşla paylaşılması gerektiğini vurguladı. Başkan Öztürk binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinde ortaya çıkan sorunları şöyle sıraladı: “Vatandaş oturduğu binadan ayrılmak istemiyor. Ya da apartmandaki bütün kat sahipleri aynı fikirde olmuyor. Sulukule örneğinde olduğu gibi vatandaşı alıştığı, yıllarca yaşadığı yerden koparıp başka yere nakledecek çözümler gösteriliyor. Bu nedenle vatandaş kentsel dönüşüm çalışmalarına sıcak bakmıyor. 6 katlı çürük büyük katlar yerine 8-10 katlı küçük ama depreme dayanıklı dairelerde yaşamayı tercih etmemiz lazım. Bunun gibi riskli yerlere fazla imar hakkı verilmeli. 5 kat yerine 7 kat yükselmesine izin verildiği takdirde müteahhitlerin masrafları da çıkmış oluyor. Parseller birleşirse daha sağlıklı, otoparklı, yeşil alanlı yeni yerleşim yerleri oluşur. Fikirtepe’de imar planları yenilendi. Bizim de katkımızla bu yapıldı. Devlet, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda, apartman çoğunluğunun kararına uymayan kat sahiplerini zorlayıcı ya da onları teşvik edici yasal düzenlemeler yapmalı.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları