loading
close
SON DAKİKALAR

1990'dan bu yana 178 milyon hektar orman yok oldu

1990'dan bu yana 178 milyon hektar orman yok oldu
Tarih: 22.07.2020 - 16:49
Kategori: Çevre

Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından hazırlanan rapora göre 1990 yılından bu yana 178 milyon hektarlık orman alanı yok oldu.

Konu üzerinde şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olarak değerlendirilen 'Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2020' adlı raporda 236 ülke ve bölgeyi içine alan yerel, ulusal ve küresel seviyelerde analizler bulunuyor.
Dijital formata yayınlanan ve eski verilerle karşılaştırmalarda görülebilen rapor incelemek isteyen herkese açık olarak yayınlandı. Ormanlık alanların kullanımı ve sahipliği noktasında da ilgiler yer alıyor.

En büyük kayıp Afrika ve Asya'da
Orman kayıplarının en büyük bölümünün Sahra-altı Afrikası ve güneydoğu Asya'da meydana geldiğini belirten FAO yetkilisi Anssi Pekkarinen bu bölgelerdeki ormanlarda her yıl en az 1 milyon hektarlık alanın ormansızlaştığına dikkat çekti.
İyi haber ise yasal olarak orman alanı şekline koruma altına alınmış yerlerde ormanların arttığının tespit edilmiş olması. Yüzde 18'lik bir artış söz konusu.

Milyonların yaşamı ve türlerin devamı ormanlara bağlı
Dünya üzerinde milyonlarca insan gıda güvenliği ve yaşamları için ormanların varlığına ihtiyaç duyuyor. Ormanların korunması doğal kaynakların da korunması için şart çünkü gezegendeki biyolojik çeşitliliğin en büyük bölümünü ormanlar ihtiva ediyor.
Bunun yanı sıra iklim krizini yavaşlatan ve insanoğluna zaman kazandıran en büyük olgu da yine ormanların varlığı.
60 bin farklı ağaç türünü barındıran ormanlar amfibyan canlı türlerin yüzde 80'ini tüm kuş türlerinin yüzde 75'ini ve tüm memelilerin de yüzde 68'İne ev sahipliği yapıyor.
 

Kaynak : euronews.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları