loading
close
SON DAKİKALAR

200 kişilik bir hastane yapacağız

200 kişilik bir hastane yapacağız
Tarih: 11.02.2012 - 18:39
Kategori: Gündem

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hastane temeli atmak ve Türkiye tarafından eğitim, sağlık ve altyapı çalışmaları konusunda incelemelerde bulunmak üzere hafta sonunda Somali’ye gideceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hastane temeli atmak ve Türkiye tarafından eğitim, sağlık ve altyapı çalışmaları konusunda incelemelerde bulunmak üzere hafta sonunda Somali’ye gideceğini bildirdi.

Bozdağ, İstanbul’da düzenlenen 2. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Topluluklar Dini Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’ye gelen Somali Adalet ve Din İşleri Bakanı Ahmet Hasan Gababe ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Somali konusunda Türk halkının büyük bir duyarlılık gösterdiğini söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerince Somali için 535 milyon 600 bin liranın toplandığını ifade eden Bozdağ, ayrıca Kurban Bayramı’nda da Kızılay ile Diyanet Vakfı tarafından Somali yararına kurban bağışı kampanyası düzenlendiğini belirtti.

Somali’de Türkiye tarafından altyapı çalışmaları ve yatırımlar gerçekleştirildiğini aktaran Bekir Bozdağ, kendisinin başkanlığında oluşturulan heyetin yarın akşam Somali’ye gitmek üzere yola çıkacağını, 26 ve 27 Kasım’da Somali’de incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.

Somali’de bazı açılışlarda bulunacaklarını anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Orada bir hastanenin temelini atacağız, okul açılışı yapacağız. Tamamlanan projelerin de açılışını gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar yapılan hizmetleri yerinde görme imkanımız bulunacak. Gönderilen yardımların yerinde harcanıp harcanmadığını da bir kontrol etmiş olacağız. Önümüzdeki süreçte neler yapmamız gerektiği konusunda da yeni bir fikir sahibi olacağız.

Somali’de planladığımız çalışmalar çerçevesinde 200 kişilik bir hastane yapacağız. Temelini de bu hafta sonu atacağız. Havaalanının restorasyonu ve oradaki yolun asfaltlanmasıyla ilgili çalışmaları yürüteceğiz. Oradaki çöplerin temizlenmesiyle ilgili adımlar attık. O konuda neler yapıldı, yerinde görmüş olacağız. Kemiklerin yakılmasıyla ilgili yakma makineleri götürdük, onlarla ilgili çalışmaları gözlemleme imkanımız oldu. Aşevleri kurduk, onların çalışmalarını göreceğiz. Ekmek fırını yaptık, onu göreceğiz."

Sağlık Bakanlığının Somali’de halka yönelik hizmetler sunduğunu, ziyaret sırasında onları da görme fırsatını bulacaklarını ifade eden Bozdağ, toplu konutla ilgili de çalışmalarının olacağını kaydetti.

Bozdağ, içme suyu ile ilgili çalışma başlatıldığını, bunun için makineler gönderildiğini dile getirdi.

Eğitim konusunda da çalışmaların yapıldığını, Türkiye’ye üniversite düzeyinde 500 öğrencinin getirilmesinin planlandığını, bu öğrencilerin bir kısmının geldiğini belirten Bozdağ, orta öğretimle ilgili de meslek lisesi ağırlıklı olmak üzere oradaki ihtiyaçları gideren bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Somali’de özellikle tarihi camilerin onarılmasıyla ilgili çalışmaların devam edeceğini söyleyen Bozdağ, "Bugüne kadar Somali’ye nakliye, dağıtım, güvenlik hizmetleri ve diğer giderler dahil olmak üzere 11 uçak ve 8 gemiyle yardım gönderdik. Türkiye’ye 41 yaralı ve 30 refakatçi olmak üzere 71 Somalili kardeşimizi getirdik, yaralıların tedavilerini yaptık. Bugüne kadar 87 milyon lira civarında Somali’ye bir destek anlamında yaptığımız harcama olmuştur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ziyaretle dünyanın dikkatini Somali’ye çektiğine işaret eden Bekir Bozdağ, "Sayın Başbakanımız, bu ziyaretle Somali’yi dünyanın gündemine yeniden taşıdı. Orada yaşanan dramı dünyanın dikkatine bir kez daha sundu. Bu olaydan sonra da Somali’ye başka ülkelerden uzanan yardım ellerinin çoğaldığını gördük. Bu da bizim için sevindirici bir gelişme oldu" diye konuştu.

Bozdağ, ziyaretinde Somalili yetkililerle görüşmelerde de bulunacağını ifade ederek, Somali’de tarımın güçlendirilmesi için Türkiye tarafından rehberlik yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Somali’de birlik ve beraberliğin sağlanması için din adamlarına da büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Bozdağ, İslam’ın güzelliklerini anlatmak ve orada meydana gelen huzursuzluklara son verme konusunda din adamlarının daha fazla gayret etmesinin önem taşıdığını söyledi.

Somali Adalet ve Din İşleri Bakanı Ahmet Hasan Gababe de Somali’ye verdiği desteklerden dolayı Türkiye’ye teşekkür borçlu olduklarını, ziyarete bu nedenle büyük önem verdiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Somali’ye yardımlarını sürdürdüğünü, bu ilginin sürmesinin de memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Gababe, Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sayesinde Somali’ye dünyanın desteğinin arttığını ifade etti. Gababe, ayrıca Van’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.
Daha sonra Somali’nin tarihçesi ve orada yaşananlar konusunda bir sunum yapıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları