loading
close
SON DAKİKALAR

2014'te 3 seçim, 7 oy

2014'te 3 seçim, 7 oy
Tarih: 12.02.2012 - 02:01
Kategori: Siyaset

2014'de 3 seçimin birleştirilmesi tartışılıyor. Bu formül ile, 2014'de Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve yerel seçimler birleşirse, üç seçimde 7 oy birden atılacak

Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları ile birlikte, genel ve yerel seçimlerin Çankaya ile birleştirilip 2014’de üç seçim birden yapılması gündeme geldi. İktidar partisinin de sıcak baktığı bu formül ile, 2014’de Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve yerel seçimler birleştirilecek, üç seçimde 7 oy birden atılacak.

Yerel seçimler son olarak 29 Mart 2009’da yapıldı. Belediye başkanlığı, il genel meclisi, muhtarlık, ilçe belediyeleri ve belediye meclisi üyeliklerinden oluşan yerel seçimlerin, Anayasa gereği 5 yılda bir yapılması gerekiyor.

Bu durumda 2014’de yerel seçim sandığı tekrar gelecek. Çankaya için ise 5 yıl mı 7 yıl mı tartışması devam ediyor. TBMM’de bulunan Cumhurbaşkanlığı seçim kanununa konulacak bir geçici madde ile, Abdullah Gül’ün seçildiği tarihte 7 yıl olan görev süresini tamamlaması ve 12. Cumhurbaşkanından itibaren 5 artı 5 formülünün uygulanması hedefleniyor.

Böylelikle Gül’ün görevi 2014’de sona erecek ve 12. Cumhurbaşkanı bu tarihte halk tarafından 5 yıllığına seçilecek.

Milletvekili genel seçimleri ise 2011’de yapıldı ve Anayasa’daki 4 yıllık süre nedeniyle, 2015’de yenilenecek. 2015’deki seçimin bir yıl erkene alınarak 2014’de yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin aynı gün yapılması hedefleniyor.

Bu durumda birleştirilen üç seçimde, toplam 7 oy birden atılacak. Seçmenler, genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için birer oy verecek.

Yerel seçim için ise, il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyelikleri, muhtarlıklar ve büyükşehirlerde ayrıca ilçe belediye başkanlığı için olmak üzere toplam 5 oy atılacak.

Anayasa’nın 127. maddesi yerel ve genel seçimler arasında bir yıllık süre olduğu taktirde iki seçimin birleştirilmesine olanak tanıyor.

Bu maddede ‘’Mahallî idare seçimleri beş yılda bir yapılır. Ancak, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken mahallî idare seçimleri milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır’’ hükmünü taşıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları