loading
close
SON DAKİKALAR

2020 yılı Bodrum Belediyesi faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi

2020 yılı Bodrum Belediyesi faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi
Tarih: 10.04.2021 - 15:13
Kategori: Yerel

2020 yılı Bodrum Belediyesi Faaliyet Raporu 7 Nisan 2021 tarihinde yapılan meclis toplantısında oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis toplantısının ardından yayımlanan kamuoyu bilgilendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“Aynı oturumda 2020 yılı denetim komisyon raporu da onaylanmıştır. Faaliyet raporu ve denetim komisyonu raporu ile ilgili olarak Mali Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından Meclise bilgilendirme sunumu yapılmış, sunumda bütçe gelir-gider gerçekleşme oranları, borç stoku, birinci düzey ekonomik gider bütçesi ayrıntıları, ödenen banka kredileri ve diğer ödenen borçlara ait bilgilere yer verilmiştir.

Bilindiği üzere Belediye faaliyetleri yerelde halka doğrudan temas eden faaliyetler olup geciktirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Özellikle 2020 yılında Covid-19 pandemi nedeniyle halkımızın temizlik, maske, gıda yardımı gibi acil çözüm bekleyen olaylarında ihale sürecinin beklenmesi mümkün bulunmamaktadır. Diğer taraftan, birtakım ihalelere yapılan itirazlar ve itirazların sonuçlandırılma süreçleri beklenmesi durumunda telafisi güç sonuçlar oluşmaktadır. Çarpıcı bir örnek verecek olursak Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşların defin işleminde kullanılacak sarf malzemenin temini için ihale sürecinin beklenmesi mümkün değildir. Doğrudan temin yöntemi Kamu İhale Kanununda ihale yöntemi olarak belirlenmemiş, ancak temin şekli kanunda tanımlanmıştır. Doğruda temin yönteminde piyasa araştırma tutanağı hızlı bir şekilde tutulmakta mal veya hizmet alımına yönelik faaliyet gösteren en az üç firmadan teklif alınmaktadır. Sayıştay’ın tüm belediyelerde yapmış olduğu denetimlerde doğrudan temin alımlarının azaltılması gerektiği bir görüş bulgusu olarak tespit edilmekte ancak herhangi bir kamu zararından söz edilmemektedir. Belediye Başkanlığımız olarak mali disiplin kapsamında 2020 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen gelir gerçekleşme oranımız %90 gider gerçekleşme oranımız % 87 civarında gerçekleşmiştir. Yani yaşanan onca gelir kaybına rağmen başarılı bir süreç yönetilmiştir. 2020 yılı içerisinde yapılan 148.674.101,84 TL mal ve hizmet alımına yönelik harcamanın yaklaşık 105.455.796,00 TL ‘si yapılan 24 ihaleye ait hak ediş ödemesidir. Yatırıma yönelik ve öngörülebilir harcamaların tamamına yakını ihale ile yapılmıştır. Doğrudan temin ise yukarda belirtildiği üzere günlük yaşamın olası ihtiyaçlarını karşılamak ve genellikle düşük tutarlı sarf malzeme, bina bakım-onarım, araç bakım-onarım, sigorta giderleri gibi ihtiyaçlar için başvurulan bir yöntem olmuştur.

 

Faaliyet raporumuz konusundaki diğer itiraz ise mevcut borcumuz hakkında ileri sürülmüştür. Bilindiği gibi 6360 sayılı Yasa ile kapanan belde belediyelerinin tüm vergi, SGK ve diğer borçları Belediye Başkanlığımıza devredilmiş ve ödenmeye devam edilmektedir. Borç ödemeleri mümkün olduğunca öz kaynaklarımız ile karşılanmaya çalışılmaktadır. 2019 ve2020 yılları içerisinde 47.523.021,00 TL banka kredisi ödenmiş, bu dönemde kullanılan banka kredisi ise 20.000.000,00 TL’dir. 2020 yılında ödenen vergi ve SGK yapılandırma borcumuz 18.270.726,57 TL’dir. Ayrıca cari dönem vergi ve SGK ödemeleri de mümkün olduğunca yapılmıştır. 2020 yılında toplam ödeme tutarımız 281.096.270,66TL’dir. Birimlerimizce yapılan vergi kayıp kaçağına yönelik çalışmalar sonucunda oluşacak yeni gelir kaynakları ile borcumuzun azaltılması hedeflenmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları