loading
close
SON DAKİKALAR

2021'de en az 468 kadın öldürüldü

2021'de en az 468 kadın öldürüldü
Tarih: 31.12.2021 - 16:34
Kategori: Kadın

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın açıkladığı AK Parti'nin 2021 yılı toplumsal cinsiyet eşitliği karnesine göre, 2021 yılında 193’ü şüpheli ölüm olmak üzere en az 468 kadın öldürüldü.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, AK Parti’nin 2021 yılını kapsayan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği karnesini’ açıkladı. “AKP, bundan önceki yıllarda da olduğu gibi, yine sınıfta kaldı” diyen Nazlıaka, 2021 yılında yaşanan kadın hakları ihlallerini aylık olarak raporladı.

Hazırlanan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği karnesine’ ilişkin basın toplantısı yapan Nazlıaka, “AKP Hükümeti, şiddeti tolere edilebilir bulurken, ‘inşallah’ ile ortadan kalkmasını beklerken, 2021 yılında 193’ü şüpheli ölüm olmak üzere en az 468 kız kardeşimiz katledildi” dedi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla birlikte kadına yönelik şiddetin arttığını belirten Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çıkılan 1 Temmuz’dan bu yana en az 239 kadının öldürüldüğünü belirtti.

‘HÜKÜMET YÖNETİCİLERİ 19 YILDIR ÜLKEYİ BAŞKALARI YÖNETİYORMUŞ GİBİ DAVRANIYOR’

Nazlıaka yaptığı açıklamada “2021 yılında da AKP sınıfta kaldı. Hükümet yöneticileri, sanki yeni iktidara gelmişler, 19 yıldır ülkeyi başkaları yönetiyormuş gibi davranmaya devam etti” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın ve AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in yaptığı açıklamaları hatırlatan Nazlıaka şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan şiddeti ‘inşallah’ ortadan kaldıracağını söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katledilen kadın sayısının geçtiğimiz yıldan fazla olmaması için önümüzdeki ayda vaziyet almaları gerektiğini belirtti. Derya Yanık ise şiddetin tolere edilebilir olduğunu savundu. Yetmedi; AKP Sözcüsü Ömer Çelik çıktı, ‘Toplumsal olarak kadın cinayetlerine karşı seferber olmamızın vakti gelmiştir ve dahi geçmektedir’ dedi.”

‘KADINLARIN KAZANILMIŞ BÜTÜN HAKLARINA GÖZ DİKEN BU İKTİDARI SANDIĞA GÖMECEĞİZ’

AKP iktidarında kadınlara yönelik ekonomik şiddetin de arttığını, çalışabilir nüfustaki her 3 kadından ikisinin çalışma hayatının dışında bırakıldığını belirten Nazlıaka sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınlar eşit işe eşit ücret alamaz duruma getirildi. Kadınlara ne giyeceğinden, kaç çocuk doğuracağına kadar dayatılan bir hayat reva görüldü. Fakat şunu çok net görüyoruz ki; bu düzen böyle gitmez. Kadınlara işsizliğin, açlığın, yokluğun ve ölümün reva görüldüğü bu adaletsiz düzeni ilk seçimlerde değiştirmeye kararlıyız. Yeni yıl yeni umutlarla gelecek ve biz kadınlar, en temel hakkımız olan özgürce yaşama hakkımızı yeniden kazanacağız! Kadınların kazanılmış bütün haklarına göz diken bu iktidarı sandığa gömeceğiz! Geliyor gelmekte olan!”

Hazırlanan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinde’ 2021 yılı içerisinde katledilen kadınların sayılarına yer verildi. Verilere göre en çok kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. Aylık veriler ise şu şekilde sıralandı:

-Ocak ayında en az 23 kadın cinayeti işlendi, 14 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Şubat ayında en az 28 kadın cinayeti işlendi, 12 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Mart ayında en az 28 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Nisan ayında en az 16 kadın cinayeti işlendi, 14 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Mayıs ayında en az 17 kadın cinayeti işlendi, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Haziran ayında en az 18 kadın cinayeti işlendi, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Temmuz ayında en az 20 kadın cinayeti işlendi, 12 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Ağustos ayında en az 31 kadın cinayeti işlendi, 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Eylül ayında en az 26 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Ekim ayında en az 18 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Kasım ayında en az 25 kadın cinayeti işlendi, 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
-Aralık ayında ise en az 25 kadın cinayeti işlendi, 2 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları