loading
close
SON DAKİKALAR

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı
Tarih: 04.10.2022 - 13:59
Kategori: Bilim & Teknoloji

2022 Nobel Fizik Ödülü, "kuantum bilgi bilimine öncülük eden" üç bilim insanına verildi. Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger 10 milyon İsveç kronu değerinde olan ödülü bölüşecek.

Ödülün üç bilim insanına, "Dolaşık fotonlarla yaptıkları deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihallerini ortaya koymaları ve kuantum bilgi bilimine öncülük ettikleri için verildiği" belirtildi.

Nobel Fizik Komitesi'nin üyelerinden Eva Olsson, grubun "devrimsel işler" yaptığını belirtti ve kuantum bilgi biliminin güvenli enformasyon transferi ve kuantum bilişimi konusunda önemli ilerlemeleri  sağlayabileceğini vurguladı.

Komite; Aspect, Clauser ve Zeilinger'in "Kuantum teknolojisinde yeni çağ için temelleri attığını" belirtti.

Üç bilim insanının atom altı parçacıkların davranışları üzerine kuantum mekaniğindeki gelişmeler hakkındaki keşifleri sayesinde süper bilgisayar ve daha gelişmiş şifreli iletişim konusunda kapıyı açtıkları ifade edildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, bu bilim insanlarının bulgularının daha fazla araştırma yapılabilmesini sağlayacağını ve potansiyel olarak yeni pratik teknolojilerin yolunu açtığını vurguladı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve 10 milyon İsveç kronu değerinde olan ödül, bilim dünyasının en prestijlisi kabul ediliyor.

Bilim dalları, edebiyat ve barış dallarında verilen ödüller, dinamiti keşfederek büyük bir servet kazanan Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda verilmeye başlandı. Ödül 1901 yılından itibaren yaşanan iki dünya savaşının sebep olduğu kesintiler dışında her sene düzenli olarak veriliyor. Nobel Fizik Ödülü'nü geçmişte Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie ve Marie Curie gibi isimler de kazandı.

Geçen sene Nobel Fizik Ödülü'ne iklim değişikliği gibi "kompleks fiziksel sistemler" konusunda çalışmaları nedeniyle bilim insanları Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi layık görülmüştü.

2022'nin ilk Nobel Ödülü dün tıp dalında "Neandertal DNA'sının şifrelerini çözdüğü" için Svante Paabo'ya verildi.

Nobel Kimya Ödülü'nün kazananı 5 Ekim, Edebiyat Ödülü'nün kazananı 6 Ekim, Barış Ödülü'nün kazananı 7 Ekim, Ekonomi Çalışmaları Ödülü'nün kazananı ise 10 Ekim'de açıklanacak. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları