loading
close
SON DAKİKALAR

21 Aralık öncesi 'siyah' yürüyüş

21 Aralık öncesi 'siyah' yürüyüş
Tarih: 11.02.2012 - 19:33
Kategori: Sendika

Sağlıktaki yıkım saldırılarına karşı 21 Aralık'ta Türkiye genelinde greve çıkacak olan sağlık emekçileri, grevin İstanbul ayağının provasını 18 Aralık günü Taksim'deki yürüyüşle yaptı.

Beyoğlu Tünel'de toplanan binlerce sağlık emekçisi Taksim Gezi Parkı'na kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Dev Sağlık-İş, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası tarafından örgütlenen yürüyüşte sağlık hakkına sahip çıkmak için 21 Aralık'ta grev çağrısında bulunuldu. Sağlıkta yıkımı protesto amacıyla bu kez beyaz önlük yerine siyah önlüklerini giyen doktorlar, hemşireler, asistanlar ve tıp öğrencileri hareketli parçalar eşliğinde sloganları attılar. Sağlıkta yıkım uygulamalarına dikkat çeken emekçiler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a “İstifa et” çağrısında bulundular.

Eyleme destek

En önde “Emeğimize, mesleğimize, geleceğimize ve sağlık hakkına sahip çıkmak için 21 Aralık Çarşamba görevdeyiz!” pankartının taşındığı yürüyüşe ilerici ve devrimci güçler de katkı sundu.

TKP, ÖDP, Mücadele Birliği, İMD, BDP, Devrimci Hareket'in de aralarında bulunduğu birçok kurumun destek verdiği eylemde ayrıca grev önlükleri giyildi. “Eşit, ücretsiz, sağlık sistemi için görevdeyiz”, “Rahmetli dedemin protez sırası geldi mi?”, “Parasız eğitim parasız sağlık” dövizleri dikkat çekti.

“Türkiye Eczane Teknisyenleri Paylaşım Platformu”, “İstanbul Aile Hekimliği Derneği”, “Tıp Öğrencileri Komisyonu”, “Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği pankartlarının da taşındığı yürüyüş kolunun en kitlesel katılımını İstanbul Tabip Odası üyesi doktorlar oluşturdu. Tıp öğrencileri, baştan sona canlılığını koruyan kortejiyle dikkat çekerken öğrencilerin oluşturduğu bando takımı eyleme coşku kattı. Öğrencilerin taşıdıkları “Eşit, parasız, ulaşılabilir, anadilde sağlık” ve “Sağlıkta yıkıma karşı öğrenciler tek yürek” pankartları dikkat çekti.

Eylemde coşkulu kortejleriyle dikkat çeken Dev Sağlık-İş üyesi işçiler ise, sağlık hakkı ve taşerona karşı mücadelenin yargılanmasını protesto ettiler. Sağlık işçileri eylem boyunca, İstiklal Caddesi'nden geçenlerin de desteğini aldılar.

Yürüyüş boyunca Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri Hüseyin Demirdizen ve Osman Öztürk ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu tarafından yapılan konuşmalarla 21 Aralık grevinin talepleri ve greve çıkış nedenleri anlatıldı. 



“Sağlık Bakanı Akdağ istifa”

“Asistan Hekimler” ve Birinci Basamak Hekimleri”nin de kendi pankartlarıyla katıldığı yürüyüşün ardından Taksim Tramvay Durağı'na “Sağlık Bakanı; Eğitimsiz bıraktığın asistan, hocasız bıraktığın öğrenci, sözleşmeli yaptığın hekim, parasıyla tedavi ettiğin halk için İSTİFA ET!” pankartı asıldı.

Taksim Gezi Parkı'na doğru yürüyüşünü sürdüren kitle parkın merdivenlerinde toplandılar. Sağlık emekçileri, karanlığı temsilen giydikleri siyah önlükleri basın açıklaması öncesinde attılar.

21 Aralık çağrısı

Eylemde ilk sözü alan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, eczane hizmetlerinin sürdürülemez duruma geldiğini ifade ederek “tahsilatçı olmak istemiyoruz” dedi.

İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Serdar Çintan ise özlük haklarının ellerinden alınmasına dikkat çekerek Diş Hekimliği fakültelerinde eğitimin giderek niteliksizleştiğine değindi.

Eylemin örgütleyicisi kurumlar adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın “sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırdığınız zaman gereksiz kullanım başlıyor” sözünü hatırlatarak bunun nedeninin muayene süresinin 4 dakikaya sıkıştırılması olduğunu söyledi. Sağlık alanında emekçilerin sınırsız hizmet verdiğini ancak sıfır güvenceye sahip olduklarını söyledi. Tıp eğitiminin ve gerçek sağlık hizmetlerinin yıkıma doğru gittiğini sözlerine ekleyen Gören, 21 Aralık grevine çağrı yaptı.

SES Anadolu Şube Başkanı Sevgi İnce, ithal hekim, ebe, hemşire getirilmesi planlarının ucuz işgücü yaratmayı hedeflediğini vurguladı. Eşit, ücretsiz ve anadilde sağlık talep ettiklerini belirterek 21 Aralık'a çağrı yaptı.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, hükümetin KHK darbesi ve sağlık hakkına yönelik saldırılara başkaldırdıklarını söyledi. AKP'yi tarihin çöplüğüne gömeceklerini belirten Çerkezoğlu taşeron çalışmayı ve sağlık politikalarına karşı mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.



Balcalı davasına da değinen Dev Sağlık-İş Başkanı, taşerona karşı mücadelenin, sağlık hakkı mücadelesinin ve insanca yaşam hakkı mücadelesinin yargılanamayacağını söyledi.

Asgari ücret sürecine de dikkat çeken Çerkezoğlu, halka 21 Aralık grevine katılım çağrısında bulundu.

İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu adına konuşan Dr. Koray Yalçın, yaptıkları eylemin önemli olduğunu vurguladı ve gelecekleri için burada olduklarını, 21 Aralık'ta da gelecekleri için grevde olacaklarını duyurdu.

Tıp öğrencileri adına konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Duygu Tuncel de, eğitim nitelikli olmadığına dikkat çekerek 21 Aralık'ta dersleri boykot ederek greve destek vereceklerini ve alanda olacaklarını söyledi. Tuncel, “AKP bugünü kazandığını düşünebilir ama gelecek bizimdir” diyerek konuşmasını noktaladı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları