loading
close
SON DAKİKALAR

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü: Hastalık değil, genetik bir farklılık!

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü: Hastalık değil, genetik bir farklılık!
Tarih: 21.03.2019 - 11:55
Kategori: Yaşam

Birleşmiş Milletler, 2011 yılında 21 Mart'ı Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan etti. Her yıl 21 Mart'ta milyonlarca birey toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Down Sendromu hakkında paylaşımlar yapıyor.

Dünya Down Sendromu Günü çerçevesinde her yıl 21 Mart günü genetik duruma farkındalık yaratılıyor. Down sendromu alanında yaptığı çalışmalarla ön planda yer alan Down Sendromu Derneği genetik farklılığın bir hastalık olarak adlandırılmamasını istiyor.

“DOWN SENDROMU GENETİK FARKLILIKTIR, HASTALIK DEĞİLDİR”

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü kapsamında çalışmalarını devam ettiren dernek, genetik farklılığı şöyle tanımlıyor:

"Down Sendromu genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır."

DÜNYA DOWN SENDROMU GÜNÜ BM TARAFINDAN TANINDI

Birleşmiş Milletler, 21 Mart 2011 yılında Dünya Down Sendromu Günü ilan etti. Tarihin 21 Mart olması ise tesadüf değil. 21. kromozomlarının 2 tane değil de, 3 tane olması nedeniyle Mart ayının 21'i Down Sendromu Günü olarak belirlendi. Bu özel günde down sendromu konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığa sahip durumda.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down Sendromu, genetik farklılıklar nedeniyle 21. kromozom çiftinde bir fazla kromozomun bulunması sonucu meydana geliyor. 

Down Sendromlular'da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down sendromu bir hastalık değildir. Genetik bir farklılıktır. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir.

Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. 

Down sendromlu bebekler her bebek gibi her şeyden önce beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebeklerdir. Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları