loading
close
SON DAKİKALAR

'274 yangını kontrol altına aldık'

'274 yangını kontrol altına aldık'
Tarih: 11.08.2021 - 12:23
Kategori: Gündem

Tarım ve Orman Bakanlığı, 274 yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:
"Küresel ısınmanın etkileri gün geçtikçe dünyamızın her noktasında kendini hissettiriyor. Akdeniz iklim kuşağında yer alıyoruz. Ormanlarımızın yaklaşık yüzde 54’ü yangına hassas alanlardan oluşuyor. Küresel iklim krizi ile sıcaklıklar gün geçtikçe artıyor ve bu durum özellikle yangına hassas alanlarımız üzerindeki riski daha da artırıyor. Ülkemizin en zorlu yangınlarıyla büyük bir mücadele veriyoruz. Hava koşulları yangının daha geniş alanlara yayılmasına ortam sağlıyor.

Yangın bölgelerimizden Marmaris’te 3 Ağustos günü hava sıcaklığı 45.5 dereceyle sıcaklık rekoru kırdı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988’de 45.2 olarak ölçülmüş. Bu koşulların yanında aynı anda birçok yerde büyük yangın çıkması da mücadelemizi zorlaştıran unsurlardan biri.

Son yılda toplam 5 büyük orman yangını meydana gelmişken, son yangınların 16’sı büyük yangın kategorisinde idi. Aynı anda bu kadar çok yangının çıkması ekiplerimizin geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Orman Genel Müdürlüğümüz böyle tablolara karşı hazırlıklı olarak dönüşümlü bir sistem uygulayarak ekiplerimizi zinde tuttu.

Diğer yandan yangınların yerleşim yerlerine yakın olması da kontrolü güçleştiren bir nokta. Orman Genel Müdürlüğümüzün önceliği insanlar, meskûn mahal ve diğer canlıların güvenliği oluyor. Bu güvenliği sağlamak amacıyla ekiplerimiz öncelikli müdahalelerini bu noktalarda yapıyor. Tüm bunlara rağmen havadan ve karadan verilen büyük mücadele sonucu 274 yangını kontrol altına almayı başardık.

Ülkemizdeki tüm orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'ndeki uzmanlar tarafından takip ve koordine edilmektedir. Merkezde İHA görüntüleri canlı olarak izlenmekte, meteorolojik veriler dikkate alınmakta ve yangınlar haritalar üzerinden sürekli takip edilerek, gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır. 

Yangın Yönetim Merkezi'mizdeki uzmanlar gerekli talimatları yereldeki koordinasyon birimlerine iletiyor. Koordinasyon birimlerimizdeki yönetim kadrosu orman yangınlanyla mücadele uzmanları ve pilotlardan oluşuyor. İHA'lardan gelen veriler ve yer ekiplerindeki yangın amirlerinden gelen bilgiler, Yangın Yönetim Merkezinde işlenerek talimat haline getiriliyor. Merkezden gelen talimatlar yereldeki koordinasyon birimimiz tarafından ekiplere iletilerek, orman yangınlarına mücadeledeki sevk ve idare gerçekleştiriliyor.
Yangınlara büyüklüğüne, riskine ve yerleşim yerlerini tehdit ağırlığına göre müdahaleler yapılıyor. Tarihimizin en büyük yangınlarına da merkezimize insansız hava araçlarından (IHA) gelen görüntüler, Türkiye genelindeki 776 yangın gözetleme kulesinden gelen bilgiler ve ihbarlar doğrultusunda anlık müdahalelerde bulunduk. Havadan ve karadan yürütülen mücadele sonucu yangınlardan 274'ünü kontrol altına aldık. 
Her yıl Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Orman Yangınlanyla Mücadele Eylem Planı ile ulusal, il valilikleri yangın komisyon kararları ile yerel düzeyde Orman Yangınlarlyla Mücadele Eylem Planları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. 
Orman yangınları ile daha etkili mücadele etmek için illerde valilerin, ilçelerde ise kaymakamların başkanlığında, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı 'Orman Yangınlarlyla Mücadele ve Koordinasyon Toplantısı' düzenlenmektedir. 
Bu toplantıda, olası orman yangınlarının önlenmesine, çıkan yangınların kısa sürede en az zararla söndürülmesine, kurumlar arası koordinasyon ve iş birliğinin etkinleştirilmesine yönelik çalışmalar ile kurumlar itibarıyla yapılması gerekli hususlar belirlenir. Vatan toprağını korumak amacıyla bu doğal afetle mücadele eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum."
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları