loading
close
SON DAKİKALAR

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü
Tarih: 03.05.2012 - 11:19
Kategori: Medya

CHP Kocaeli il başkanı Yalçın Kuşkan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü hakkında basın açıklaması yaptı...

CHP Kocaeli il başkanı Yalçın Kuşkan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü hakkında basın açıklaması yaptı...

CHP Kocaeli il başkanı Yalçın Kuşkan açıklaması;

Özgür bir basının demokratik bir toplum hayatı için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu bizlere hatırlatan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor ve görevleri yüzünden öldürülen tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz.

Bu anlamlı gün vesilesiyle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesinde belirtilen ”Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak, fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malumat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir” prensibini hatırlatmak isteriz.

Gücünü bu haktan alan basının yürüteceği etkin gazetecilik faaliyetleri, daha şeffaf, daha dürüst ve daha sağlıklı bir toplum hayatının da teminatı olacaktır. Medyada fikir özgürlüğü, etik ilkelere bağlılık, çeşitlilik ve dürüstlük gibi ilkeler sağlıklı bir demokrasinin en önemli temelini oluşturmaktadır.

Bugün ülkemizde bir çok gazeteciye darbe girişimleri hakkında yaptıkları haberler nedeniyle binlerce soruşturma ve dava açılmış olması ise oldukça endişe vericidir.

Ülkemizde basın faaliyetlerini ilgilendiren yasaların Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş demokratik ülkelerde olduğu gibi, daha çok ifade özgürlüğünden yana düzenlenmesi ve uygulanması bir zorunluluktur.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 9 yıldan beri iktidarda olan AKP’nin basını nasıl baskı altına aldığını, sindirdiğini, yapısını nasıl değiştirdiğini gösteren bir süreçte kutlanıyor. 31 Mart 2011 itibarıyla, cezaevlerinde 61’i tutuklu 7’si hükümlü olmak üzere toplam 68 basın emekçisi bulunuyor.

Bugün cezaevlerinde 100 civarında tutuklu gazetecinin bulunduğu bir günde düşünce özgürlüğünden, özgür basından söz edilemez. Basın organlarına ve basın emekçilerine yönelik AKP baskısı, tehdidi ve şiddeti altında yaşanan bir 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, özgür basına duyulan ihtiyacımızın öneminin ne kadar büyük olduğunun kanıtıdır.

Demokrasi’nin olmazsa olmazlarından sayılan basın özgürlüğüne sahip olacağımız günlerin yakınlaşması, AKP iktidarından kurtulmamıza bağlıdır. Bu duygu ve düşüncelerimizle tüm basın emekçilerinin ve değerli basın-yayın organlarımızın Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlarız.

Yalçın Kuşkan
CHP Kocaeli İl Başkanı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları