loading
close
SON DAKİKALAR

30 madencinin davası devam ediyor

30 madencinin davası devam ediyor
Tarih: 11.02.2012 - 21:35
Kategori: Sendika

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’nde, 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlaması ile ilgili davanın ikinci duruşması yapıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’nde 17 Mayıs 2010’da 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan  grizu patlaması ile ilgili davanın ikinci duruşması yapıldı.

TTK Karadon Müessesesi’nde -540 kodunda galeri sürme işini yapan taşeron Yapı-Tek Firması’nın çalıştığı alanda meydana gelen grizu patlamasında 28 işçi ve 2 mühendis yaşamını yitirmiş, 11 kişi de yaralanmıştı. Patlamayla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen davanın ikinci duruşmasına tutuksuz yargılanan sanıklar, mağdur aileler ve avukatları ve patlama sırasında yaralanan mağdurlar katıldı.

Mağdur ailelere destek vermek amacıyla Bir Umut Derneği’nden Erbay Yucak ve Davutpaşa’da meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin ailelerinden bir heyet de duruşmayı izledi.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan ikinci duruşmada,  Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TTK’da çalışan 24, Taşeron Yapı-Tek Firması’ndan 4 kişi olmak üzere toplam 28 kişi hakkında 3’er yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istediği iddianame okundu.

Mağdur ailelerin sanıkların tutuklu yargılanma talepleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu üst yönetiminin de yargılanması talepleri reddedilirken; eksik evrakların tamamlanması, Yapı Tek Firması’nın Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden ticaret sicil numarasının ve imza sirkülerinin istenmesi, patlama öncesi TTK Karadon Müessesesi’nde -540 kotundaki sondaj çalışmaları hakkında detayla rapor istenmesi, sanık ve mağdurların eksik ifadelerinin tamamlanması için duruşma 15 Mart 2012 tarihine erteledi.

Mağdur aileler ise tüm suçluların ortaya çıkarılarak suçlarının cezasını çekmelerini istiyoruz derken; patlama sırasında ölen ve suçlanan mühendis Ramazan Yavuz’un annesi Hatice Yavuz, “Benim çocuğum da buradakiler gibi mühendisti. Öldüğü için kendisini savunamaz. Ben oğlumu babasız büyüttüm, ölmeseydi şu an evlenmiş olacaktı. Damatlığı duvarda asılı duruyor” dedi. Ramazan Yavuz’un kızkardeşi Aysun Gültekin ise; “Sadece ölenlerin suçlanmaması gerek. Gerekli araştırmaların yapılmasını ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Bazı sanıklar arka tarafa dönüp sürekli gülüyor. Bunası gülünecek yer değil. Biz canımızı kaybettik” diyerek tepki gösterdi.

Patlama sırasında yaşamını yitiren işçilerden Adem Çengel’in ablası Fatma Elemen de; “Kardeşim olaydan 3 gün önce gazdan içeri giremediklerini anlatıyordu. Fareleri gözeterek içeride çalışıyoruz demişti. Buradakilerin vicdanı ölmüş anlaşılan, bunların hepsinin tutuklanmasını istiyorum” dedi.

Patlamadan 8 ay sonra cesedine ulaşılan iki kişiden biri olan Dursun Kartal’ın eşi Gülizar Kartal da gözyaşları arasında, “Ben 8 ay her gün öldüm. Hızlı bir şekilde yargılanmalarını talep ediyorum” şeklinde konuştu. İlk duruşmayı izlemeyen TTK’da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikasının ikinci duruşmaya da katılmaması dikkat çekti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları