loading
close
SON DAKİKALAR

31 kentte çocuk izlem merkezi yok

31 kentte çocuk izlem merkezi yok
Tarih: 03.07.2021 - 12:08
Kategori: Gündem

Çocuk İzlem Merkezleri’nin yetersizliği, resmi verilerle gün yüzüne çıktı. İlk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında iktidarın “Her kente ÇİM kurulacak” hedefine karşın aradan geçen 10 yılda tam 31 kentte ÇİM kurulamadı.

Çocuk İzlem Merkezleri’ne (ÇİM) ilişkin veriler, çocuk istismarının açığa çıkarılması açısından kritik önemde olan merkezlerin sayıca yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkede ilk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında verilen, “Her kente ÇİM kurulacak” sözüne karşın aradan geçen 10 yılda yalnızca 50 kente ÇİM kurulabildi.

Çocuğa yönelik cinsel istismarı önlemek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), Elmalı davasıyla bir kez daha Türkiye’nin gündemine geldi. Cinsel istismara maruz kalma şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması amacıyla ilk kez 2011 yılında kurulan ÇİM’lere ilişkin, “Her kentte olacak" hedefi yakalanamadı.

ONLARCA KENTTE TEK BİR ÇİM YOK

Türkiye’de ilk ÇİM 2011 yılında Ankara’da kuruldu. 4 Ekim 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi’nde ise ÇİM’lerin 81 kente yayılacağı ifade edildi. Genelge ile ortaya konulan hedefe karşın Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün verileri, bu alandaki ihmali ortaya koydu. Verilere göre, 2011-2021 dönemleri arasını kapsayan 10 yılda, yalnızca 50 kente ÇİM kurulabildi. Toplam 31 kentte ÇİM kurulmazken mevcut merkezlerin sayısı ise 53 ile ifade edildi.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Elmalı’daki çocuk istismarını ortaya çıkaran resimlerin ÇİM’de çizildiğine dikkat çeken CHP’li Murat Emir, “On yıl önce, ‘81 ile kuruyoruz’ demişlerdi. Türkiye’de 31 ilde halen ÇİM yok. Pek çok vakada uygun koşullar oluşturulamadığından çocuklara resim çizdirilemiyor” dedi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, bakanlığın ihmali yüzünden kaç vakanın bu şekilde üstünün örtüldüğünü sordu.

BÜYÜK TRAVMALAR YAŞANIYOR

Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının ispatı zor vakalar olduğuna dikkati çeken Emir, “Bu yüzden çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmeli, adli ve tıbbi işlemler, bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmeli” diye konuştu. ÇİM’lerin önemine dikkati çeken Emir, şunları söyledi:

“Ancak halen Sağlık Bakanlığı bu merkezlerin kurulumunu yeterince sağlayamadı. Var olan büyük illerde de bu merkezlerin sayısı yetersiz kalıyor. Örneğin 6 milyonluk Ankara’da Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Çocuk İzlem Merkezi sadece bir adet. ÇİM bulunmayan illerde cinsel istismara uğrayan çocukların büyük travmalar yaşadığına yönelik şikayetler duyuyoruz. Ayrıca sağlıklı görüşme ortamları oluşturulmadığından birçok şikayette resim çizme yöntemine başvurulmadığını da biliyoruz. Psikologlar her vakada çocuklara mutlaka resim çizdirilmesi gerektiğini söylüyor. Resmin çizdirilmediği her vakada potansiyel cinsel istismar göz ardı edilmiş oluyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları