loading
close
SON DAKİKALAR

350 Yataklı Hastane Kaderine Terk Edildi

350 Yataklı Hastane Kaderine Terk Edildi
Tarih: 12.02.2012 - 19:07
Kategori: Yerel

Kastamonu'nun Daday İlçesi'nde bulunan ve yıllar önce kapatılan eski Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, kurumlararası devirlerin ardından kaderine terk edildi.

Kastamonu'nun Daday İlçesi'nde bulunan ve yıllar önce kapatılan eski Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, kurumlararası devirlerin ardından kaderine terk edildi. 

Daday'ın Ballıdağ Mevkii'nde yaklaşık 57 yıl önce verem ve göğüs hastalıklarına yönelik kurulan ve yıllarca hizmet veren 350 yatak kapasiteli Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 2 yıl önce Yaşlı Bakım Merkezi olmak üzere Hacettepe Üniversitesi'ne devredildi. Bakımsızlıktan harabeye dönen binada yıllardır çivi bile çakılmadı. Uzun yıllar Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) bünyesinde hizmet verdikten sonra 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SSK hastaneleriyle birlikte Sağlık Bakanlığı'na devredildi. 2009 yılında da Sağlık Bakanlığı tarafından Hacettepe Üniversitesi'ne devredilen hastane binası kaderiyle başbaşa kaldı. 

Eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in çocukluğunun geçtiği Sarıçam Köyü'nün de bulunduğu Daday'da, 1954 yılında yapılan değerlendirmeler sonucu oksijen deposu olarak belirlenen bölgede yapılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, bakımsızlıktan harabeye döndü. Lojmanları, çocuklar için Oyun parkı, hastalar için yürüyüş parkuru gibi bir çok sosyal tesisi de barındıran hastanenin içinde, o günün şartlarında tiyatro salonu bile ihmal edilmedi. Döneminde, başta verem olmak üzere göğüs hastalıkları hastalarının yatarak aylar süren tedavilerinde sıkılmamaları ve sosyal aktiviteler için tiyatro salonunun bulunduğu hastane, bugün korku filmleri sahnelerini andırıyor. 

53 bin dönüm arazi üzerine kurulan Göğüs Hastalıkları Hastanesi 1970'li yıllarda çok iyi çalışırken, 1990'lı yıllardan sonra zamanla kan kaybetmeye başladı. Daday merkeze 7, Kastamonu'ya yaklaşık 40 kilometrede bulunan ve koalisyon hükümetleri döneminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın ziyareti sonrası doktor ve yardımcı personel ataması yapıp, eski günlerine döndürülmeye çalışılan hastane yeniden kaderine terk edildi. Hastane, son olarak Sağlık Bakanlığı'na devredilmişti. Yaklaşık 7 yıldır hiçbir hastanın gelmediği hastanede şu anda 2 güvenlik görevlisi görev yapıyor. 

Hababam Sınıfı'nın yazarı ve Türk Edebiyat'ın unutulmaz ismi Rıfat Ilgaz'ın da yaklaşık 3 ay yatarak tedavi gördüğü çam ağaçları arasında bulunan hastane, adeta viraneye döndü. Hacettepe Üniversitesi'ne devredilmesine rağmen yıllardır bir çivi bile çakılmayan hastanenin ilçeye kazandırılması için birçok girişimlerde bulunduklarını belirten Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, hastanenin atıl durumda kalmasını istemediklerini, bunun için son günlerde bazı yatırımcılarla görüştüklerini söyledi. İstanbul'dan gelen bazı kişilerin binayı Hacettepe Üniversitesi'den alıp yaşlı bakım merkezi yapmak için girişimlerde bulunduğunu belirten Taş, "Biz bu binaların bir şekilde hayata geçmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. İnşallah yetkililer buraya el atar. Böyle bir yatırımın Türkiye ve Kastamonu için heba olmasını istemiyoruz" dedi. 

Binanın bir çivi çakılmadan atıl durumda beklediğini belirten AK Parti Daday İl Genel Meclisi üyesi Faruk Ataşalar da, Terörle mücadele için özel harekat polislerinin Kastamonu'da eğitileceği yönünde bir süre önce ortaya atılan haberleri hatırlatarak, "Arazi ve binalar çok uygun. Az bir masrafla dönüştürülebilir. Yetkilileri göreve davet ediyorum. Burayı Yaşlı Bakım Merkezi yapmak isteyenler var. Polis eğitim merkezi olabilir. Böyle bir bina bugünkü rakamlarla 20 milyon liraya yapılamaz. Maalesef Hacettepe umutlarımızı umutsuzluğa dönüştürdü" dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları