loading
close
SON DAKİKALAR

36 bin ağaç, günde 500 ton su madene feda edilecek

36 bin ağaç, günde 500 ton su madene feda edilecek
Tarih: 19.11.2020 - 17:04
Kategori: Çevre

Bilecik’te maden ocağının kapasite artırımı ve kurulması planlanan cevher zenginleştirme ile atık tesisi için, 36 bin ağaç ve günde 500 ton su, Meclis kararıyla gözden çıkarıldı. Ret oyu veren il meclis üyeleri, kabul eden üyelere tepki gösterdi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molidren maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclis’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verildi.

Proje kapsamında 36 bin ağaç kesilecek, günde 500 ton su kullanılacak. Meclis’te hayır oyu veren meclis üyeleri yaptığı açıklamada, “Bu karara kabul oyu vererek, halkın ve haklının yanında duramadıklarını gösteren il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızı vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz” dendi.

ŞİRKET, YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATABİLECEK

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; Muratdere Madencilik tarafından ‘açık ocak’ yöntemiyle işletilen maden ocağının kapasite artırımı, atık ve cevher zenginleştirme tesisi için 2017 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumsuz kararı verildi. Projeyi yeniden gündeme getiren şirket, Bilecik İl Genel Meclisi’nden onay istedi. Bölge halkının tüm itirazlarına rağmen çevrede büyük ekolojik tahribata neden olacak proje için onay verildi. Şirket böylece yeni bir ÇED süreci başlatabilecek.

12 kabul oyuna karşı 9 ret oyu veren Meclis üyesi açıklama yaptı. “Bilecik İl Genel Meclisi’nin vicdanlı üyeleri Muratdere’de orman katliamına karşı çıkıyor” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün Bozüyük için, bölgemiz için, ülkemizin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için kara bir gün maalesef. Bozüyük, Muratdere ormanlarını talan edecek, bölgenin oksijen deposu, çok değerli orman florasını yok ederek bakır madeni yapılmasına göz yumacak izin Bilecik İl Genel Meclisi’nden, bizlerin direnmesine, hayır demesine rağmen 12 kabul, 9 ret oyuyla geçirildi. İlk etapta bin 260 hektar çok kaliteli orman arazisi. Bitki örtüsü üzerinde yaşayan canlıların yuvası, 36 bin ağaç katledilecek. Madenin işlenmesinde günde 500 ton temiz su kullanılacak ve kirlenmiş suyun ne olacağı belli değil.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları