loading
close
SON DAKİKALAR

4+4+4 Meclis'te

4+4+4 Meclis'te
Tarih: 27.03.2012 - 21:41
Kategori: Siyaset

AKP TBMM Grup Başkanlığı'nın hazırladığı TBMM gündeminde ise tüm bakanlar, tüm genel başkan yardımcıları ve tüm yönetim kurulu üyelerinin nöbetçi olduğu ifade edildi...

Meclis Genel Kurulu'da, AKP'nin, 4+4+4 teklifinin temel kanun olarak bugün görüşmelerine başlanması ve Meclis'in takvimi ve sürelerine yönelik grup önerisinin görüşmelerine başlandı.

4+4+4 teklifinin geçmesi için alarm veren AKP Grubu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun 27 Mart -5 Nisan 2012 tarihleri arası aralıksız çalışacağını belirterek tüm bakan ve milletvekillerinden (hafta sonları dahil) yurt içi ve yurtdışı resmi ve özel programlarını TBMM Genel Kurulu'nda olacak şekilde yapmalarını istedi.

AKP TBMM Grup Başkanlığı'nın hazırladığı TBMM gündeminde ise tüm bakanlar, tüm genel başkan yardımcıları ve tüm yönetim kurulu üyelerinin nöbetçi olduğu ifade edildi.

Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamadı

Bugün toplanan Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamadığından Genel Kurul'da AKP, CHP, MHP ve BDP'nin grup önerileri konuşulacak.

AKP'nin grup önerisinde Genel Kurul'un iki haftalık çalışma programı yer alacak. Buna göre temel kanun olarak görüşülecek olan 4+4+4 teklifi üzerindeki görüşmeler bugün başlayacak ve yarın da devam edecek. 27 Mart ve 28 Mart tarihlerinde Genel Kurul, günlük programın bitimine kadar çalışacak.Perşembe günü kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan tasarı görüşülecek. AKP, Cuma günü de 2B olarak adlandırılan Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı'nı getirmeyi planlıyor.

31 Mart Cumartesi günü ise CHP'nin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergeleri görüşülecek. Bu arada Danışma Kurulu'nda CHP'yi temsilen İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu katıldı.

Tartışmalı başladı

TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin grup önerisi görüşülmeden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin öneriden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Vural, ''Önergelerin verilemediği, şerhlerin yer almadığı bir rapor görüşülemez. Milletvekillerinin iradesi Komisyon'da fiile engellenmiştir. Bu raporu müzakere etmek mümkün değildir'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin üzerinde TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin görüşleri alınmadığı için teklifin geri çekilmesini istedi ve usul tartışması açılmasını talep etti.

Açılan usul tartışması üzerine söz alan Kaplan, 10 gün 24 saat esasına göre çalışmak için robot olmak gerektiğini belirterek, ''Bu tasarı ve teklifler, milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bu çok ciddi konuları sağlıklı tartışmak zorundayız'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Üzerinde hukuki tartışma olan Komisyon raporunu gündeme alamazsınız'' görüşünü öne sürerek, teklifin komisyona çekilip yeniden görüşülmesini istedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin 6. maddeden sonra Komisyon'da görüşülmediği için Genel Kurul'un gündemine gelemeyeceğini belirtti.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''AK Parti milletvekillerinin tamamı bu teklifi gururla, onurla destekliyorlar ve onun için buradalar. AK Parti grubu milletvekilleri, milletten aldıkları talimatı yerine getirmek üzere buradalar. (Yok hükmündedir, görüşülemez) gibi iddiaların hukuki hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır'' diye konuştu.

''Kem söz kime aitse iade ediyorum''

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin Komisyon'daki görüşmeleri ve sonuçlandırılmasıyla ilgili MHP ve CHP'nin Meclis Başkanlığı'na yazılı itirazları olduğunu anımsatarak, bu itirazlarda bugün belirtilen pek çok hususun dile getirildiğini kaydetti.

TBMM Başkanlığı tarafından söz konusu yazıların ilgili Komisyon'a gönderildiğini, Komisyon Başkanlığı'nın ''görüşmelerin Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde gerçekleştirildiği'' bildirdiğini anımsatan Yakut, ''TBMM Başkanı'nın bu raporu yok sayacak bir işlem tesis etme yetkisi bulunmamaktadır'' dedi.

Yakut, AKP grup önerisinin görüşülmesinde İçtüzük'e aykırı bir durum bulunmadığını, tutumunun aynı olduğunu ifade etti.

Muhalefet sıralarından ''yazıklar olsun'' sözlerine Yakut, ''Kem söz kime aitse iade ediyorum'' karşılığını verdi.

''Verin önergelerinizi, tartışalım''

Açılan bir başka usul tartışması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Komisyon görüşmelerinde açık bir İçtüzük ihlali olduğunu savundu.

AKP Grup Başkanvekili Canikli, ''Esas tartışılan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin yanında mısınız, değil misiniz? Etraftan dolaşmaya gerek yok. İstediğiniz önergeleri şimdi verebilirsiniz. Verin önergelerinizi, tartışalım'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Bizim Kuran-ı Kerim'in ders olarak okutulması önergemizin verilmesini zorla engellediniz ama şimdi topunuz gelse engelleyemeyecekseniz. Yüreğiniz, ciğeriniz varsa engelleyin, engelleyemeyeceksiniz'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ana dili yasaklayan eğitime karşı olduklarını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları