loading
close
SON DAKİKALAR

5 kadından birinin problemi

5 kadından birinin problemi
Tarih: 12.01.2016 - 18:24
Kategori: Kadın

Türk Ürojinekolojik ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Türkiye'de her 5 kadından birinin idrar kaçırma sorunu yaşadığını belirtti.

Türk Ürojinekolojik ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Türkiye'de her 5 kadından birinin idrar kaçırma sorunu yaşadığını, kadınların bu sorunu söylemeye utandıklarını ve tıbbi yardım almaktan çekindiğini belirtti.

Türkiye'de her 5 kadından birinin idrar kaçırma sorunu yaşadığını, bu kadınların yüzde 15'inin ise rahatsız edici derecede idrar kaçırma sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını bildiren İtil, halk arasında "Yaşlanınca idrar kaçırma oluyor. Tedavi olunuyor ama fayda görülmüyor" gibi yanlış kanılar bulunduğunu vurguladı.

Prof. Dr. İtil, yaklaşık yarım saat süren ameliyat ile kadınların bu rahatsızlıktan kolayca kurtulabileceğini ifade ederek hastanın hastanede bir gün bile kalmadan taburcu olabileceğini kaydetti.

"Kadınlar rahatsızlıklarını söylemeye utanıyor"

İdrar kaçırma sorununun çözümüne yönelik ameliyatları, hastaların yaşam kalitesi bozulduğunda ve fizik tedavilerden yeterli yanıt alınamadığında yaptıklarını anlatan İtil, "Mesane boynuna ya da idrar yoluna yama ameliyatları ile kısa sürede ve etkili ameliyatlar yapılabiliyor. Hastanın bu yakınmaları düzeltiliyor. İdrar kaçırma, yaşlanmanın doğal bir parçası değil. Bunu vatandaşlarımız iyi bilmeli" dedi.

Kadınlar rahatsızlıklarını söylemeye utanıyor

İtil, kadınların idrar kaçırma rahatsızlığını, çevrelerinden gizlediğini belirterek, "Çevre baskısı ve bu durumun bir hastalık olmadığını düşünen kadınlar doktora gitmiyor. Mutaassıplık da buna neden oluyor. Kadınlar rahatsızlıklarını söylemeye utanıyor. Bu tür rahatsızlıklar doktordan gizlenmemeli. Aile hekimleri ve kadın hastalıkları uzmanlarının uygun soruları hastalara sorması ve bunun rahatsızlık olduğunu bildirmesi gerekiyor. İdrar kaçıran nüfusun yüzde 7'si doktora başvurarak tedavisini oluyor" diye konuştu.

"Kadınlarda ruhsal soruna yol açıyor"

İtil, kadınların tedavi olmadıkları takdirde cilt enfeksiyonları ve böbrek iltihapları gibi rahatsızlıkların yanı sıra yaşam kalitesini bozduğu için ruhsal ve ailevi sorunlar yaşayabileceğini kaydetti.

Bu rahatsızlığın kadınları depresyona soktuğunu anlatan İtil, "Basit bir yakınma gibi görünen rahatsızlık çok büyük sosyal etkilere yol açabilir. Kadınlar bu nedenle ruhsal sorunlar yaşayabiliyor. Bu tür sorunların yaşanmasını önlemek için çok basit olan bu tedaviyi yaptırması gerekiyor. Tedaviyle kadınların sondası aynı gün alınabiliyor ve idrarını yapabiliyorlar. Ameliyat yaptığımız kadınlar bu sorunu yıllarca boşuna çektiklerini bize söylüyorlar" dedi.

Prof. Dr. İtil, idrar kaçırmaya neden olan rahim sarkmalarının da ameliyat ile tedavi edildiğine dikkati çekerek, "Rahim sarkmaları 100 kadından 15'inde görülebiliyor. Hasta sarkma hissi, bel ağrısı, idrar kaçırma ve idrara sık çıkma, kabızlık gibi şikayetler ile bize başvuruyor" diye konuştu.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları