loading
close
SON DAKİKALAR

787 yıllık Cemevi haberi dosyada

787 yıllık Cemevi haberi dosyada
Tarih: 12.02.2012 - 16:57
Kategori: Siyaset

Malatya’nın Arapgir ilçesinde 787 yıllık bir cemevinin varlığının ortaya çıktığına ilişkin gazete haberini mahkemeye sundu

Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya, dernek avukatları Fevzi Gümüş ve Kazım Genç katıldı. Hâkim Yaşar Eren, duruşmanın başında, tutanaklara geçirmediği sözlerinde, “Önemli bir dava olduğu için dosyanın incelenmesi gerekiyor. AİHM kararları ve bilimsel dokümanların incelenmesi gerektiği için duruşmayı erteleyeceğim” dedi. Genç, bunun üzerine, “Basit bir dava. Reddedilmesi gerekir” dedi.
Eren, “Basit bir dava değil” derken, Genç, “Devlet inanca müdahale edebilir mi, yargı müdahale edebilir mi ona karar verilecek” ifadesini kullandı. Dernek avukatlarından Kazım Genç ve Cem Genç, mahkemeye ek savunma dilekçesi verdi. Dilekçede, gerek Ankara Valiliği gerekse savcılığın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin ibadet yeri olarak değerlendirilemediği yönündeki görüşleri doğrultusunda derneğin kapatılması gerektiğini savundukları belirtildi.

Dilekçede, AİHM’nin, dini alanı ilgilendiren konularda devletin nötr ve tarafsız olması gerektiği yönünde kararlar verdiği kaydedildi.
Savcılığın derneğin kapatılmasına ilişkin mütalaasında, “20. yüzyıl Alevilik Bektaşilik olarak kullanılmış ve sonra da Alevilik olarak kabul görmüş ve kullanılmıştır” dediği belirtilen dilekçede, “Savcılığın bu görüşünün doğru olmadığını tarih ortaya koymaktadır” diyerek, Malatya’daki bir gazetenin Malatya’nın Arapgir ilçesinde 787 yıllık bir cemevinin varlığının ortaya çıktığı şeklindeki haberi delil olarak mahkemeye verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları