loading
close
SON DAKİKALAR

8 madencinin yaşamını yitirdiği Kozlu davasından da adalet çıkmadı

8 madencinin yaşamını yitirdiği Kozlu davasından da adalet çıkmadı
Tarih: 17.04.2019 - 10:10
Kategori: Gündem

Kozlu'da 8 işçinin can verdiği iş cinayetine ilişkin davadan da adalet çıkmadı. Mahkeme, duruşmalara bile gelmeyen sanıklara iyi hal indirimi uyguladı, 5 sanık ise beraat etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Zonguldak Kozlu’daki ocağında 6 yıl önce 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin dava sonuçlandı. Sanıklardan 3’üne 10’ar yıl hapis cezası veren mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 8’er yıl 4’er aya indirdi. İki sanık hakkında verilen 4’er yıl hapis cezası ise para cezasına çevrildi. 5 sanık beraat etti. İşçi yakınları karara tepkili.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıkların avukatları ve hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınları katıldı. Avukatlar, geçen duruşmada açıklanan savcı mütalaasına karşı savunmalarını yaptı. Hayatını kaybeden işçilerden Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker, karar öncesinde mahkeme heyetinin vicdanlı karar vermesini istediklerini söyledi.

DURUŞMAYA GELMEYENE ‘İYİ HAL’ İNDİRİMİ!

Mahkeme, sanıklardan Star İnşaat AŞ Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, yardımcısı İlal Köksal ve proje sorumlusu mühendis Ersin Koparan’ı asli kusurlu kabul ederek 10’ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar bugüne kadar duruşmalara hiç gelmediği halde iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, bu cezaları 8’er yıl 4’er aya indirdi.

Dönemin TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ile yardımcısı Nurettin Yılmaz, tali kusurlu sayılarak 4’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezalar da iyi hal indirimiyle birlikte 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına indirildi ve paraya çevrildi. Sanıkların 8 işçinin canı için ödeyecekleri para miktarı henüz belli değil.

Sanıklardan TTK çalışanı teknik nezaretçi Ahmet Aktaş, Star İnşaat çalışanı mühendisler Murat Çınar, Uğur Öztürk, Yüksel Keskin ve Star İnşaat sondörü Mustafa Ünlü ise kusursuz bulundu ve beraat etti.

AİLELER KARARA İTİRAZ EDECEK

Adalet Arayan İşçi Ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, kararın aileleri üzdüğünü belirterek, “Beklemediğimiz bir sonuç oldu. Bir kısmını öngörüyorduk, ama bu kadar cezasızlık kültürünün yerleşeceği bir karar beklemiyorduk. Bilirkişi raporlarında çok fazla aleyhe olan husus ve kusur var. Buna rağmen bundan sonraki iş cinayetlerine zemin hazırlayacak kötü bir karar çıktı. İstinaf mahkemesine itirazda bulunacağız” dedi.

DAHA ÇOK CEZA BEKLİYORDUK

Ölen işçilerden Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker, “Hiç beklemediğimiz bir sonuç aldık. Biz daha çok ceza almalarını istiyorduk. Sanık avukatları iyi hallerinden bahsediyor. Biz en azından vicdanınıza elinizi koyun dedik. Kaçınılmazlıkmış! Ölen kişiler mi suçlu? Adalet bu değil” diye konuştu. Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan ise, “8 kişi hayatını kaybediyor, dört yılla cezalandırılıyorlar. Zonguldak bu kaderi hak etmiyor. Herkesin ocağına bu acı düşecek, herkes bizi öyle anlayacak. Kimse bizim acımızı anlamıyor” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’nün kömür ocağında, 7 Ocak 2013’te, taşeron Star İnşaat’ın eksi 630 kodunda galeri açma ve hazırlık çalışması yaptırdığı bölümde metan gazının degajı (ani püskürmesi) nedeniyle iş cinayeti meydana geldi. Star İnşaat bünyesinde çalışan 8 maden işçisi hayatını kaybetti, 7 madenci ise yaralandı.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları