loading
close
SON DAKİKALAR

8 Mart Kadın Platformu: Tek adam rejimi, kadınlar için Ortaçağ anlamına gelir

8 Mart Kadın Platformu: Tek adam rejimi, kadınlar için Ortaçağ anlamına gelir
Tarih: 05.03.2017 - 16:30
Kategori: Kadın

8 Mart Kadın Platformu, Dünya Kadınlar Günü kapsamında İzmir Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenledi.

8 Mart Kadın Platformu, Dünya Kadınlar Günü kapsamında İzmir Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenledi. Programda okunan bildiride, 16 Nisan referandumuyla getirilmek istenilen sistemin kadınlar için Ortaçağ anlamına geldiği vurgulandı.

Yaklaşık bin kadının katıldığı miting, kadınların isteği üzerine erkeklere kapalı olarak gerçekleştirildi.

'Cinsiyetçi anlayışı reddediyoruz'

Organizasyon kapsamında kadınlar adına okunan ortak basın açıklamasında 2016 yılında gerçekleşen 328 kadın cinayetinin, yarısının OHAL döneminde işlendiği belirtildi.

İktidarın anlayışının kadınlar tarafından net şekilde anlaşıldığını belirtilen basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Bunların ağzında hak, hukuk, demokrasi, adalet sözcükleri içeriklerinden tamamen sıyrılarak anlamsız boş sözcüklere dönüşüyor. Bugüne kadar uygulanan cinsiyetçi politikalar sonucunda sorunlarımızın azalması şöyle dursun, artarak önümüzdeki büyük engeller haline geldi. Getirilen düzenlemelerle daha da koyulaşacak olan bu cinsiyetçi anlayışı reddediyoruz."

"Kadınların kreş hakkını elinden alan, aslında sosyal devletin görevi olması gereken çocuk, yaşlı ve hasta bakımı gibi işleri kadının omuzlarına yıkan bu anlayış aynı zamanda kadınları ev içinde güvenceden yoksun çalıştırıyor. AKP iktidarı, kendi dönemi boyunca kadınları çalışma hayatına katma yönündeki politikalar yerine, bize istikamet olarak evin yolunu gösterdi. Bunu asla kabul etmiyoruz."

'Yasalar tecavüzleri aklıyor

"Kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı, kadın cinayetleri, çocuk istismarları ile ilgili önlemler, yaptırımlar beklerken; tecavüzü ve tecavüzcüyü aklayan bir yasayla yüz yüze geldik. Kız çocuklarının istismarcı ile evlendirilmesi yolu ile tecavüzcüleri affedecek yasa önerisini bir gece ansızın meclise sundular hatırlarsanız. Meclisteki muhalefet partileri bu öneriye direndiler ve sonrasında günlerce sokaklara döküldük, yetmedi yasanın oylanacağı gün meclisin önüne gittik. Hem kadınların güçlü tepkisi hem de meclisteki muhalefetin direnci ile skandal niteliğindeki önergeyi geri çektirdik."

"İçinden geçtiğimiz referandum sürecinin ne denli önemli olduğunun, kadınlar olarak farkındayız. Oy kullanacak her kesimden kadına buradan sesleniyoruz. Biz kadınların tarihinde direnişler, güçlü 'hayır'lar var. Madenci grevinde, Tekel'de saf tutanlar, ODTÜ'de ayaklananlar bu referandumda oy kullanacak. Anne zinciri kuranlar, TOMA'ların önünde dans edenler, Gezi'de direnen kadınlar oy kullanacak. Şunu hiç unutmayalım; Parlamenter sistemin ve hukukun tarafsızlığının ortadan kaldırıldığı, halkın egemenliğini hiçe sayan, hesap sorulamayan tek adam rejimi, biz kadınlar için ortaçağ anlamına geliyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları