loading
close
SON DAKİKALAR

AB ile vize müzakereleri başlıyor

AB ile vize müzakereleri başlıyor
Tarih: 21.06.2012 - 15:08
Kategori: Siyaset

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, vize muafiyetinin hedeflendiği müzakerelerin başlatılması konusunda mutabakata vardı...

Kaçak göçle mücadelede Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyan AB ülkeleri, vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermeyi onaylarken, Türkiye de "geri kabul anlaşması"nı paraflamayı kabul etti.

Danimarka Dönem Başkanlığı sözcüleri, bugün Lüksemburg'da toplanan AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi'nin (EPSCO) vize muafiyeti müzakereleri yetkisini resmileştireceklerini açıkladı.

AB ile Türkiye arasındaki "geri kabul anlaşması"nın da, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından bugün Brüksel'de paraflanacağı bildirildi.
Türkiye, "geri kabul anlaşması"nı imzalamak için AB Komisyonu'nun 1 yıl içinde sunacağı vize muafiyeti eylem planını bekleyecek.

"Geri kabul anlaşması" uyarınca AB'ye kaçak yollarla girmiş Türk vatandaşları Türkiye'ye derhal iade edilecek. Türkiye üzerinden AB'ye giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesi ise 3 yıllık geçiş döneminin ardından gerçekleşecek.

AB'ye Türkiye üzerinden yasadışı yollarla giren, üçüncü ülkelerden gelmiş ve sayıları yüzbinlerle ifade edilen göçmenlerin geri kabul edilebilmesi için modern mülteci kampları inşa edilecek. AB, iade ettiği mültecilerin barınma maliyetlerini kısmen üstlenecek.
AB'ye kaçak göçün yoğun olduğu ülkelerin bazılarıyla "geri kabul anlaşmaları" olan Türkiye bu sayede, kabul edeceği mültecileri kısmen de olsa geldikleri ülkelere gönderebilecek.


"Tarihi bir adım"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CNNTÜRK'ün canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AB ile vize muafiyet görüşmeleri konusundaki soru üzerine Davutoğlu, AB Konseyi'nin dün Türkiye'yle vize muafiyetinin başlaması için komisyonu yetkilendirdiğini hatırlatarak, böylece dün itibarıyla AB ile Türkiye arasında vize muafiyet sürecinin başladığını söyledi.
Davutoğlu, "Bugün de biz bu yetkilendirmenin karşılığı olarak, öğleden sonra AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yenel geri kabul anlaşmasını paraf edecek. Dolayısıyla ilk adım, karşılıklı ilk senkronize adım atılmış olacak. Dolayısıyla süreç başladı. Ben bunu çok tarihi bir adım olarak görüyorum" dedi.

AB'li muhataplarıyla bundan sonraki sürecin takvimlendirmesini de konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, bundan sonra AB tarafının Türkiye'ye takip edilecek yol haritası ile ilgili bir eylem planı getireceğini söyledi.

Bu eylem planının bir an önce getirilmesini istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bu eylem planı bize getirildiği zaman biz de geri kabul anlaşmasını imzalayacağız. Bu eylem planı uygulanmaya başladığı zaman, ilerleme sağlandığında geri kabul anlaşmasının onay işlemini yapacağız. Eylem planı, vize muafiyetiyle neticelenecek noktaya geldiğinde de biz de geri kabul anlaşmasını uygulamaya başlayacağız" dedi.

Tam vize muafiyetine geçişin üye olan ülkelerde iki üç yılı aldığını ifade eden Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin hazırlıklarının iyi olduğunu ve süreci hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.


Vize muafiyeti için birkaç yıl gerekecek

Türk vatandaşları için vize muafiyeti hedefine birkaç yıl devam edecek yeni müzakerelerle ulaşılacak.

AB Komisyonu'nun muhtemelen sonbaharda sunacağı vize muafiyeti eylem planının uygulamaya geçirilmesinin 2,5 yıl alabileceği belirtiliyor.

Bu süreçte Türkiye, belge güvenliğinden sınır yönetimine ve göçmen politikasına kadar birçok alanda yeni reformlar gerçekleştirecek.

Ankara, vize muafiyeti eylem planının hayata geçirilmesiyle vizesiz seyahatin başlamasını bekliyor. AB içinde bu konuda çekimser tutum takınan Almanya, Hollanda ve Avusturya ise vize muafiyeti için eylem planına ilaveten "geri kabul anlaşması"nın da bütünüyle uygulamaya girmesini talep ediyor.

Vize muafiyeti ve "geri kabul anlaşması"nın eşzamanlı uygulanmasından yana olan Türkiye, AB'nin daha önce defalarca yaptığı gibi önce taahhütte bulunup sonra geri adım atma ihtimalini devre dışı bırakacak politikalar geliştiriyor. Türkiye, sürecin başlangıcından itibaren, "yetkiye paraf, eylem planına imza ve uygulamaya uygulama" politikasını yürütüyor.
Diplomatik kaynaklar, bu süreçte devam edecek pazarlıklarla vizesiz Avrupa hedefinin 4-6 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini ve nihai kararın alınmasında AB içinde oyçokluğu aranacağını belirtiyor.

Vize muafiyetini hedefleyen Ankara, AB'yle vize kolaylığı müzakereleri yürütmüyor. Bununla birlikte AB'nin teamüller açısından ve iyiniyet göstergesi olarak vize muafiyeti eylem planıyla birlikte vize kolaylığını başlatabileceği belirtiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları